Chiari malformasyonunda alt kranial sinir tutulumunun klinik ve radyolojik parametreler ile korelasyonunun araştırılması
Study about correlation between clinical / radiological parameters and lower cranial nerve involvement in chiari malformation
- Tez No: 705637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAFET ÖZAY, DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHİN HANALİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Neurosurgery, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Boogard açısı, BOS akım, Chiari malformasyonu, Öksürük baş ağrısı, Posterior fossa, Boogard angle, Chiari malformation, CSF flow, headache with cough, posterior fossa
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zootekni Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
CHİARİ MALFORMASYONUNDA ALT KRANİAL SİNİR TUTULUMUNUN KLİNİK VE RADYOLOJİK PARAMETRELER İLE KORELASYONUNUN ARAŞTIRILMASI Amaç: Chiari malformasyonu Tip 1 serebellar tonsillerin servikal spinal kanala herniye olması ile karakterize, genellikle konjenital olarak görülen bir malformasyondur. Tedavisi cerrahi olup non-invazif bir tedavi yöntemi yoktur. Önerilen cerrahi teknik posterior dekompresyonudur. Hafif klinik bulgulara sahip ya da asemptomatik olarak seyreden hastalara cerrahi tedavi uygulanıp uygulanmayacağı hala tartışmalıdır. Bu hastaların klinik progresyonunun öngörülmesinde kullanılabilecek bir parametreye ihtiyaç olmuştur. Bu amaçla günümüze kadar en sık kullanılan parametre HST uzunluğudur. Son yıllarda yapılan çalışmalar bu parametrenin yanıltıcı olabileceğini göstermektedir. Bizim çalışmamızdaki amacımız klinik bulgular ile BOS akım görüntülemelerinin PCF morfometrik ölçümleri ile birlikte değerlendirilmesi ve bu ölçümlerin hastalığın klinik progresyonunu öngörmedeki uygunluğunun araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada SBÜ Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt SUAM Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'ne 01.01.2017 ile 01.10.2018 tarihleri arasında başvurmuş ve CM-1 tanısı almış 18 yaş ve üzerindeki 95 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastalara çekilen beyin, tüm spinal ve BOS akım MRG'ler değerlendirilerek PCF morfometrik ölçümleri yapılmış, ek patoloji varlığı değerlendirilmiş ve klinik bulgular ile kıyaslanmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 95 hastanın 19'u erkek (%20), 76'sı kadın (%80)'dır. Minimum yaş 18, maksimum yaş 70'tir. Ortalama yaş ise 40.8±13.8'dir. Araştırmamızda değerlendirilen parametrelerin BOS akımında azalma üzerine olan etkilerine göre tekli değişkenli regresyon analizi sonuçlarına göre öksürük baş ağrısı, ek patoloji varlığı, siringomiyeli, PCF hacmi, PCF yüksekliği, Boogard açısı, FMYA, HSTYA ve HST uzunluğu istatistiksel olarak anlamlı faktörler olarak tespit edilmiştir. Çoklu değişkenli regresyon analizi sonuçlarına göre ise HST uzunluğu (p=0,008), v HSTYA (p=0,016), ek patoloji varlığı (0,045) ve Boogard açısı (p=0,018) istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Chiari malformasyonunda BOS akım sonuçları açısından HST uzunluğu, HSTYA, ek patoloji varlığı ve Boogard açısı bağımsız prediktif faktörler olarak bulunmuştur. Bu faktörler, hastalığın klinik seyrinin öngörülmesinde ve cerrahi tedavi kararının verilmesinde klinisyenlere yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Study about Correlation between Clinical / Radiological Parameters and Lower Cranial Nerve Involvement in Chiari Malformation Introduction: Chari malformation is usually a congenital disease characterized by herniation of cerebellar tonsils to spinal canal. The treatment is surgery and there is no other noninvasive option. Recommended surgical approach is posterior decompression. Need for surgical treatment is still controversial in asymptomatic patients or the patients with mild clinical findings. That causes a need for a parameter to presume these patients' clinical progression. Up to now, the most common used parameter for that purpose has been herniated cerebellar tonsil (HCT) length. Recent studies showed that this could be stumbling. The aim of our study is to evaluate CSF flow images and clinical findings with posterior cranial fossa (PCF) morphometric measurements and to study these measurements' suitability of presuming disease's clinical progression. Materials and Methods: In this study, patients between the age of 18 and 95 applying to policlinics at Health Sciences University Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Education and Research Hospital, Department of Neurosurgery between 1st of January 2017 and 1st of October 2018 and diagnosed with Chiari Malformation Type I were evaluated retrospectively. Patients' brain, spinal and CSF flow magnetic resonance images were evaluated and PCF morphometric measurements were made and compared to clinical findings. Results: 95 patients involved to study, 19 of them were male (20%) and 76 of them were female (80%). Minimum age was 18 and maximum age was 70. Overall age was 40,8+13,8. The effects of evaluated parameters in our study on decrease in CSF flow, according to single variable regression analysis, coughing, headache, presence of additional pathology, syringomyelia, PCF volume, PCF height, Boogard angle, FSA (foramen magnum surface area), HCTSA (herniated cerebellar tonsil surface area) and HCT length were found to be statistically significant. According to the results of multivariable regression analysis, HCT length (p=0,08), HCTSA vii (p=0,016), presence of additional pathology (p=0,045) and Boogard angle (p=0,018) were found to be statistically significant. Conclusion: In Chiari malformation, HCT length, HCTSA, presence of additional pathology and Boogard angle were found to be independent predictive factors according to CSF flow results. These factors can help clinicians to predict disease's clinical progression and to decide surgical treatment.