Manisa ilindeki yüksek öğrenim özel öğrenci yurtları hizmetlerinin rekabet stratejileri açısından incelenmesi
Investigation of higher education private dormitories in Manisa in terms of competitive strategies
- Tez No: 705714
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TEPECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Rekabet stratejileri, beş güç modeli, özel öğrenci yurtları, Competitive strategies, five forces of competitiveness model, private student dormitories
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışmasında Manisa ilinde hizmet veren yükseköğrenim özel öğrenci yurtları hizmetlerinin rekabetçiliğinin Porter'ın rekabet stratejileri ve beş güç modeli çerçevesinde incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşmak için Manisa ilinde bulunan yükseköğrenim öğrenci yurtları kurucu müdürleri ve yöneticilerinden mülakat yoluyla veriler toplanmıştır. Mülakat soruları Porter'ın jenerik rekabet stratejileri ve beş güç modeline uyarlanarak hazırlanmıştır. Toplamda 10 yurt yöneticisinden mülakat yoluyla toplanan verilerin içerik analizi ile değerlendirilmesi sonucu yükseköğrenim özel öğrenci yurtlarının uyguladıkları stratejiler ve rekabete etki eden güçler belirlenmiştir. Yapılan analiz ve değerlendirmelere göre yurtların maliyet liderliği, farklılaştırma ve odaklanma stratejilerini zaman zaman uyguladıkları tespit edilmiştir. Sektördeki rekabete etki eden güçler arasında ise mevcut işletmeler arasındaki rekabet tehdidi, müşterilerin rekabet gücü ve ikame ürünlerin yarattığı tehdit gücünün etkili olduğu belirlenmiştir. Diğer iki güç tedarikçilerin yarattığı, tehdit ve yeni gelecek işletmelerin tehdidinin ise daha az etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Tezin sonunda çalışmanın hem literatüre hem de sektördeki ve sektöre yeni girecek işletmeler için faydalı olabilecek ve uygulanabilir öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the competitiveness of higher education private student dormitories in Manisa within the framework of Porter's competitive strategies and five forces of competitiveness model. To achieve this aim, data was collected through interviews with the founding directors and managers of higher education student dormitories in Manisa. The interview questions were prepared in accordance with the Porter's generic competitive strategies and five forces model. As a result of the content analysis of the data collected from 10 dormitory managers in total, the strategies implemented by private higher education student dormitories and the forces affecting the competition were determined. According to the analyzes and evaluations made, it has been determined that the dormitories use cost leadership, differentiation and focus strategies from time to time. Among the forces affecting the competition in the sector, it has been determined that the threat of competition among existing businesses, the competitive power of customers and the threat power created by substitute products are effective. The other two strengths, the threat posed by suppliers and the threat of new businesses, were found to be less effective.The competitive power of customers and the threat power created by substitute products are among the forces affecting the competition in the sector. It has been concluded that the other three forces are the threat posed by suppliers, the threat of competition among existing businesses, and the threat of new businesses. At the end of the thesis, there are suggestions that can be useful and applicable both for the literature and for the sector and the businesses that will enter the sector.