Türkiye'de post Keynesyen istihdam modelinin geçerliliği
The validity of the post Keynesian employment model in Turkey
  1. Tez No: 705728
  2. Yazar: İLAYDA AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN DÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Efektif Talep, Reel Ücretler, İstihdam, İşsizlik, Emek Piyasaları, Effective Demand, Real Wages, Employment, Unemployment, Labor Market
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Post Keynesyen ekonomi, neoklasik analize bir tepki olarak ortaya çıkmış olan bir düşünce okuludur. Keynes'in Genel Teori'sine dayanan bu yaklaşımda, ekonominin değişen ve büyüyen doğası, ekonomik süreçteki aktörlerin davranış kalıplarına dayalı olarak analiz edilmektedir. Ekonomik olayların analizi tarihsel süreç, belirsizlik, bölüşüm ve efektif talep gibi ilkeler bağlamında ele alınmaktadır. Post Keynesyen iktisatçılar, istihdam düzeyinin efektif talep ile artacağı görüşünü temel almaktadır. Bu kapsamda çalışmada, 2003-2020 yılları arasında Türkiye verileri ile Post Keynesyen ekonomik görüş çerçevesinde istihdam analizi yapılmıştır. Çalışma, birim ücret başına otonom harcamalar ve istihdam arasındaki ilişkinin nedenselliğini araştırmaktadır. Toda-Yamamoto nedensellik analizi sonucuna göre birim ücretlerden istihdama doğru bir nedensellik ilişkisi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Post Keynesian economics is a school of thought that emerged as a reaction to neoclassical analysis. In this approach, which is based on the General Theory of Keynes, the changing and growing nature of the economy is analyzed based on the behavior patterns of the actors in the economic process. The analysis of economic events is discussed in the context of principles such as historical process, uncertainty, distribution and effective demand. Post Keynesian economists are based on the view that the level of employment will increase with effective demand. In this context, in the study, employment analysis was made within the framework of Post Keynesian economic view with Turkey data between the years 2003-2020. The study explores the causality of the relationship between wages and employment. According to the results of the Toda-Yamamoto causality analysis, there is a causal relationship from unit wages to employment.