Etimesgut'ta şehirsel gelişim ve konut alanlarının morfolojik dönüşümü
Urban development in Etimesgut and morphological transformation of residential areas
- Tez No: 705776
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİ ÖZAV, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜZEYİR YASAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Urban Development, Urban Functions, Morphological Transformation, Etimesgut
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
Şehirlerin kuruluşu ve morfolojik gelişimi fiziki, beşeri ve ekonomik olmak üzere birçok değişkene bağlı olarak gerçekleşmektedir. Etimesgut şehri 1928 yılında Ankara şehir merkezinin batısında yer alan boş araziler üzerinde Cumhuriyet rejiminin modern yüzünü temsil etmesi amacıyla ve Bulgaristan'dan mübadele yoluyla ülkemize gelen vatandaşlarımızın iskanı için tarihi tren istasyonu yakınında örnek köy yerleşmesi olarak kurulmuştur. Etimesgut şehri, İç Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Sakarya Bölümü'nde bulunan Ankara iline bağlı bir ilçe merkezidir. Araştırma sahasını oluşturan Etimesgut şehri Ankara'nın batısında toplam 10.300 hektar yüzölçümüne sahip Ankara metropolünün merkez ilçelerinden biridir. Etimesgut şehri, idari olarak bağlı bulunduğu Ankara ili gibi ülkemizdeki şehirleşme hareketlerinden etkilenmiştir. Şehir tarımsal fonksiyon üzerine kurulmuş olmasına rağmen oldukça kısa bir süre içerisinde sağlık, askeri, sanayi ve hizmet sektörlerini de geliştirerek tarımsal fonksiyonundan sıyrılmıştır. Şehrin temelleri örnek köy kapsamında 52 hane ile birlikte atılmıştır. 1950'li yıllardan itibaren örnek köy ve çevresinde şehir gelişim göstermeye başlamıştır. Şehir 1990'lı yıllara kadar gecekondu yapıları ile birlikte bir gelişim gösterirken, 1990 ila 2010 yılları arasında gecekondu yapıları yerini apartman yapılarına bırakmıştır. Şehir yerleşmeleri canlı organizmaları gibi doğar, gelişir ve belli bir olgunluğa erişirler. Gerçekleştirilmiş olan bu çalışma ile şehrin fiziki, beşeri ve ekonomik yapısının yanı sıra, kuruluşundan günümüze kadar geçirmiş olduğu morfolojik dönüşüm aşamaları tespit edilerek değerlendirilmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimler: Şehirsel Gelişim, Şehirsel Fonksiyonlar, Morfolojik Dönüşüm, Etimesgut
Özet (Çeviri)
The establishment and morphological development of cities takes place depending on many variables, including physical, human and economic. The city of Etimesgut was established in 1928 as a model village settlement near the historical train station in order to represent the modern face of the republican regime on the vacant lands to the west of Ankara city center and for the resettlement of our citizens who came to our country through exchange from Bulgaria. The city of Etimesgut is a district center of the province of Ankara, located in the Upper Sakarya Section of the Central Anatolia Region. The city of Etimesgut, which constitutes the research area, is one of the central districts of the Ankara metropolis with a total area of 10,300 hectares in the west of Ankara. The city of Etimesgut has been affected by the urbanization movements in our country, like the city of Ankara, to which it is administratively affiliated. Although the city was founded on an agricultural function, it developed health, military, industry and service sectors in a very short time and got rid of its agricultural function. The foundations of the city were laid with 52 households within the scope of the model village. Since the 1950s, the model village and the city around it started to develop. While the city showed a development with shanty houses until the 1990s, between 1990 and 2010 the slums were replaced by apartment buildings. Urban settlements are born, develop and reach a certain maturity like living organisms. With this study, the physical, human and economic structure of the city, as well as the morphological transformation stages that it has gone through from its foundation to the present, have been determined and evaluated.