Ravel'in Miroirs albümünün incelenmesi ve piyano edebiyatındaki yeri ve önemi
An analysis on Ravel's Miroirs and its place and importance in piano literature
  1. Tez No: 705779
  2. Yazar: EREN AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. ŞEBNEM ÜNAL
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ravel, Piyano, Miroirs, İnceleme, Kompozisyon, Ravel, Piano, Miroirs, Analysis, Composition
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Maurice Ravel'in Miroirs albümü piyano edebiyatında stilistik, yapısal ve teknik özellikleri ile ön plana çıkan eserler arasındadır. Eserin bölümlerinden Une barque sur l'océan ve Alborada del gracioso'nun orkestrasyonunun bestecinin kendisi tarafından yapılmış olması ise gerek bu eserlere, gerek albümün geneline yaklaşımda belirleyici faktörler arasındadır. Albüm, bestelendiği tarihten itibaren birçok piyanistin repertuvarında yer almış, sıklıkla konserlerde icra edilmiş, kayıt edilmiş ve beğeni toplamıştır. Eserin orkestraya düzenlenen bölümleri de orkestraların programlarında sıklıkla yer almıştır. Albümün geneline hakim olan izlenimci yazı ve bestecinin kompozisyon tekniğinin zenginliklerine ışık tutan bu eserle, dinleyicinin hayal gücü için oldukça zengin bir platform oluşurken; icracı için de çok çeşitli bir palet kullanımına olanak sağlar. Alborada del gracioso eseri ile bestecinin İspanyol müziğine duyduğu yakınlığın açıkça görülebildiği bu albümde, Une barque sur l'océan eseri ise dönemin ilgiyle işlenen“su”eserlerinin en başarılı örneklerinden biridir. Bu çalışmada, Ravel'in Miroirs albümünün incelenmesi, bestecinin kompozisyon tekniğindeki karakteristik özellikleri, form ve armoni tekniğindeki öyküsel yaklaşımı ve piyano yazısındaki çeşitliliklere ışık tutulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Maurice Ravel's album Miroirs is among the work that stand out in piano literature with its stylistic, structural and technical features. The orchestration of the parts of the album, Une barque sur l'océan and Alborada del gracioso, was done by the composer himself, which is among the determining factors in the approach of these works and the album in general. The album has been included in the repertoires of many pianists since the date it was composed and was often performed, recorded and appreciated in concerts. With this piece, which sheds light on the richness of the impressionist writing and composition technique of the composer, which dominates the album in general, a very rich platform is created for the imagination of the listener. It also allows the use of a wide variety of palette for the performer. In this album, in which Ravel's closeness to Spanish music can be clearly seen through Alborada del gracioso; Une barque sur l'océan also stands out as one of the most succesful“water”works of the period. In this study, it is aimed to analyse Ravel's Miroirs album, to shed light on the composer's characteristic composition technique, his narrative approach in form and harmony and the variety in piano writing.