Ahiretü'l Memâlîk Ev Vakıatü's-Sultan Gavrî Mea Selimü'l Osmanî adlı kitabın çevirisi ve değerlendirmesi
Ahiretu'l Memâlik Ev Vakiatü's-Sultan Gavrî Mea Selimü'l Osmanî of the book titled translation and evaluation
  1. Tez No: 705826
  2. Yazar: İZZET UYGUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÖZTURHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Zünbül, Memlûklar, Mercidabık, Ridaniye, Tuman Bay, Yavuz Sultan Selim, Ibn Zunbul, Mamluks, Mercidabık, Ridaniye, Tuman Bay, Yavuz Sultan Selim
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Ahiretü'l Memâlîk Ev Vakıatü's-Sultanü'l Gavrî Mea Selimü'l Osmanî İbn Zünbül'ün en önemli eserlerinden biridir. Müellif hem Memlûklar dönemine hem de Osmanlı devletinin Mısır'a hakimyeti dönemine tanıklık etmiş ve eserinde işlemiştir. İbn Zünbül'ün hayatı hakkında kısıtlı bilgilere sahip olsak da eserini halk ağzıyla yazdığı anlaşılmaktadır. Abdülmün'im Amr 1961 yılında eseri yeniden neşretmiştir. Eserde; Memûk Devletinin idari yapısından, onları Osmanlı Devleti ile savaşa götüren nedenlerden, sultanların birbirleriyle mektuplaşmalarından, aralarında cereyan eden savaşlardan, Memlûk emirlerinin destansı çarpışmalarından –özellikle Tuman Bay ve Şadi Beg-, dönemin askeri yapısından, kullanılan silahlardan ve Mısır'ın Osmanlı hâkimiyetine geçiş sürecinden bahsetmiştir. İbn Zünbül eserinde şiirlere de yer vermiştir. Ayrıca eserde destansı bir anlatım ön plana çıkmaktadır. Özellikle savaş sahnelerini tasvir ederek anlatmayı tercih etmiştir. Müellif bu anlatılan olaylara bizzat tanıklık etmiştir. Bu durum eserin ehemmiyetini daha da arttırmaktadır. Dolayısıyla eser, bu alanda araştırma yapanlar için önemli bir referans kaynaktır.
Özet (Çeviri)
Ahiretü'l Memâlîk Ev Vakıatü's-Sultanü'l Gavrî Mea Selimü'l Osmanî is one of the most important works of Ibn Zunbul. The author has witnessed both the Mamluks period and the period of the Ottoman domination in Egypt and has processed it in his work. Although we have limited information about Ibn Zunbul's life, it is understood that he wrote his work in public. Abdulmun'im Amr republished the work in 1961. İn the work; He talked about the administrative structure of the Mamluk State, the reasons that led them to war with the Ottoman Empire, the correspondence of the sultans with each other, the wars between them, the epic clashes of the Mamluk emirs -especially Tuman Bay and Şadi Beg-, the military structure of the period, the weapons used and the transition process of Egypt to the Ottoman domination. Ibn Zunbul also included poems in his work. In addition, an epic narration comes to the fore in the work. He especially preferred to describe the war scenes by depicting them. The author personally witnessed these events. This situation increases the importance of the work even more. Therefore, the work is an important reference source for those who do research in this field.