COVID-19 pandemi dönemi başlangıcında 1. sınıfta olan öğrencilerin bu süreçlerinin ve 2. sınıfa hazırbulunuşluklarının değerlendirilmesi
Evaluation of these processes of students in the beginning of the COVİD-19 pandemic period and their preparation for the second grade
  1. Tez No: 705827
  2. Yazar: MELTEM KOÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK KASA AYTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19 Pandemi, İlk okuma yazma öğretimi, Hazırbulunuşluk, Sınıf öğretmeni, Veli, Covid-19 Pandemic, First literacy teaching, Readiness, Classroom teacher, Parent
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada, 2019-2020 eğitim öğretim yılında ilkokula kaydolan, Mart 2020 tarihinde başlayan Covid-19 pandemi dönemiyle birlikte okuma yazma sürecini uzaktan eğitimle tamamlayan ve sonrasında ikinci sınıfa başlayan öğrencilere ilişkin sınıf öğretmenlerinin ve velilerin hem geçen süre hem de ikinci sınıfa hazırbulunuşluklarına yönelik görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiş araştırmanın modeli durum çalışmasıdır. Çalışmanın amacı kapsamında amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemiyle seçilen sınıf öğretmenlerinden ve velilerden gönüllülük esasına dayalı olarak görüş alınmıştır. Araştırmanın katılımcılarını Kayseri il merkezinde 2020-2021 eğitim öğretim yılında ikinci sınıflarda görevli, geçen dönem de aynı sınıfla eğitim yapmış sınıf öğretmenleri ve bu öğretmenlerin velileri oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin Covid-19 pandemi sürecinde uzaktan eğitime geçildiğinde ödevlendirmeden ve öğretmen-veli iş birliğinden yararlanmaya çalıştıkları belirlenmiştir. Öğretmenlere göre yazma becerisinin kazandırılmasında ve öğrencilerin sosyal gelişimlerinde uzaktan eğitimin yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır. Öğretmenlerin yüz yüze ve uzaktan eğitimin birlikte sürdürülmesi şeklinde çözüm önerisi sundukları görülmüştür. Velilerin Covid-19 pandemi sürecinde uzaktan eğitime geçildiğinde EBA'dan ve veli-öğretmen iş birliğinden yararlanmaya çalıştıkları görülürken, uzaktan eğitime yönelik önerileri pandemi sürecinde uzaktan eğitimin devam etmesi ancak uzaktan eğitim içeriğinin zenginleştirilmesi şeklindedir. Covid-19 pandemi sürecinde eğitimin daha sağlıklı yürütülmesi için öğretmenlere, öğrencilere ve velilere bu konuda psikolojik destek verilebileceği, öğretmenlere uzaktan eğitim, teknolojiler ve yapılabilecek etkinlikler konusunda hizmet içi eğitimler verilebileceği, teknolojik alt yapı ve donanım sağlanabileceği önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the opinions of classroom teachers and parents on both the elapsed time and their preparation for the second grade regarding the students who enrolled in primary school in the 2019-2020 academic year, completed the literacy process with distance education with the Covid-19 epidemic period that started in March 2020, and then started the second grade. is intended. The model of the research that adopts the qualitative research approach is the case study. Within the scope of the purpose of the study, the opinions of the classroom teachers and parents selected by criterion sampling method, one of the purposeful sampling methods, were obtained on a voluntary basis. The participants of the research are primary school teachers working in the second grades in the 2020-2021 academic year in the city center of Kayseri and having trained with the same class in the previous term and the parents of these teachers. A semi-structured interview form was used as a data collection tool. The collected data were analyzed by content analysis method. As a result of the research, it was determined that teachers tried to benefit from homework assignment and teacher-parent cooperation when distance education was switched during the Covid-19 pandemic process. According to the teachers, it was concluded that distance education is insufficient for the acquisition of writing skills and the social development of students. It has been observed that teachers offer solutions in the form of face-to-face and distance education should continue together. While it is seen that parents try to benefit from EBA and parent-teacher cooperation when distance education is switched to during the Covid-19 pandemic process, their suggestions for distance education are to continue distance education during the pandemic process, but to enrich distance education content. It has been suggested that teachers, students and parents can be provided with psychological support in this regard, in-service training can be given to teachers on distance education, technologies and activities, and technological infrastructure and equipment can be provided in order to conduct education in a healthier way during the Covid-19 pandemic process.