Paul Tillich'te ben ve ilahi ben ilişkisi
Self and divine self relationship in Paul Tillich
- Tez No: 705825
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÖZALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: God, human, self, selfness, fear, anxiety, courage, ethics, morality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Paul Tillich'te“Ben ve İlahi Ben İlişkisi”adlı çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, düşünürümüzün felsefi sistemini inşa ederken kullandığı kavramlara ve bunların açıklamalarına yer verdik. Zira bu kavramlar Paul Tillich'in ilahi mesajı kendine has üslupla ele alış biçiminde önemli rol oynamıştır. İkinci bölümde, Tillich için“İlahi Benlik”kavramının ne anlama geldiğini Tanrı'nın sıfatlarını, eylemlerini ve O'nu niteleyen sembolleri ele aldık. Son bölümde ise“İnsan ve Benlik”konusunu işledik. Burada insan olmanın tanımına yer verdikten sonra“Ben ve Benlik”kavramlarını ele alarak, insanı“Ben”kılan unsurların (kaygı, adalet, etik-ahlak, cesaret) İlahi Ben'le olan ilişkisini göstermeye çalıştık. Anahtar Kavramlar: Tanrı, insan, ben, benlik, korku, kaygı, cesaret, etik, ahlak.
Özet (Çeviri)
Our work named Self and Divine Self Relationship in Paul Tillich consists of three main parts. In the first part, we have included the concepts that our thinker used while constructing his philosophical system and their explanations. Because these concepts are important in Paul Tillich's unique style of handling the divine message. In the second part, we discussed what the concept of 'Divine Self' means for Tillich, the attributes of God, his actions and the symbols that characterize Him. In the last part, we dealt with the subject of“Human and Self”. On this part, after giving the definition of being human, we tried to show the relationship between the 'elements that make a human being' (anxiety, justice, ethics-morality, courage) with the Divine Self by addressing the definitions of the concepts of 'me' and 'self'.