Homofobi ile agresyon ve narsisizm arasındaki ilişkinin belirlenmesi
The investigation of relationship between homophobia aggression and narcissism
  1. Tez No: 705851
  2. Yazar: KARTAL CAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Homofobi, Agresyon, Savunmacı İdealleştirilmiş Ebeveyn İmagosu, Narsisizm, Homophobia, Aggression, Defensive Idealized Parental Imago, Narcissism
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Homofobi, eşcinsel bireylere yönelik düşmanca tutum ve davranışlardır. Bu negatif tutum ve davranışlar eşcinsel bireyleri toplumdan uzaklaştırmakta ve eşcinsel bireylerde birçok psikopatolojiye neden olabilmektedir. Bu çalışmada, homofobi ile agresyon ve narsisizm arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu amaçla, çalışmanın örneklemini oluşturan 161 kadın ve 74 erkek katılımcıya sosyo-demografik form, Hudson-Ricketts Homofobi ölçeği, Buss-Perry Agresyon Ölçeği ve Kendilik Psikolojisi Envanteri verilmiştir. Katılımcılardaki homofobi düzeyleri persentil gruplamasıyla düşük, orta ve yüksek gruplara ayrılmış ve bu gruplar arasında agresyonun alt boyutlarını oluşturan fiziksel agresyon, sözlü agresyon, öfke, düşmanlık eğilimleri ile narsisizmin sağlıklı alt boyutlarını oluşturan sağlıklı büyüklenmeci kendilik ve sağlıklı idealleştirilmiş ebeveyn imagosu ile patolojik alt boyutlarını oluşturan savunmacı büyüklenmeci kendilik ve savunmacı idealleştirilmiş ebeveyn imagosu arasındaki arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Araştırmanın sonucunda, yüksek homofobi düzeyine sahip katılımcıların, orta ve düşük homofobi düzeylerine sahip katılımcılara göre anlamlı ölçüde daha fazla fiziksel agresyon ve savunmacı idealleştirilmiş ebeveyn imagosu skorlarına sahip oldukları bulunmuştur. Erkek katılımcılarda kadın katılımcılara göre anlamlı ölçüde daha fazla toplam agresyon, fiziksel agresyon, sözel agresyon, düşmanlık ve savunmacı idealleştirilmiş ebeveyn imagosu saptanmıştır. Fiziksel agresyon eğilimleri ve kendilik yapısının savunmacı idealleştirilmiş ebeveyn imagosundaki bozulmalar, homofobiyi desteklemektedir. Homofobiyi azaltmak için fiziksel agresyon ve kendilik yapısının savunmacı idealleştirilmiş ebeveyn imagosu hedeflenebilir.
Özet (Çeviri)
Homophobia is a hostile attitude and behaviour towards homosexuals. These negative attitudes and behaviours keep homosexuals away from society and can cause many psychopathologies in homosexual individuals. In this study, the relationship between homophobia, aggression, and narcissism was investigated. For this purpose, the socio-demographic form, Hudson-Ricketts Homophobia Scale, Buss-Perry Aggression Scale and Self Psychology Inventory were given to 161 female and 74 male participants, who constitute the sample of the current study. The levels of homophobia in the participants are divided into low, intermediate and high groups with percentile grouping. Physical aggression, verbal aggression, anger, hostility tendencies, which constitute the sub-dimensions of aggression, and the grandiose self and idealized parental imago constitute the sub-dimensions of narcissism were compared among distinct homophobia groups. The relationships between homophobia, aggression sub-dimensions, and narcissism sub-dimensions were investigated. As a result of the research, it was found that the participants with higher homophobia levels had significantly more physical aggression and defensive idealized parental imago scores than the participants with intermediate and low homophobia levels. Significantly higher total aggression, physical aggression, verbal aggression, hostility and defensive idealized parental imago were found in male participants compared to female participants. Physical aggression tendencies and distortions in the defensive idealized parental imago of the self structure support homophobia. Physical aggression and defensive idealized parental imago of the self structures can be targeted to reduce homophobia.