Tıp fakültesi öğrencilerinde cinsel yönelime ilişkin tutumlar ve ilişkili psikososyal risk etkenleri
Attitudes towards sexual orientation in medical faculty students and related psychosocial risk factors
- Tez No: 849547
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMET GÜLEÇ ÖYEKÇİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Gay, homophobia, myth, health, gender
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
GİRİŞ ve AMAÇ: Homofobi, toplumda eşcinsel bireylere yönelik önyargıların beslenmesiyle ortaya çıkar ve toplumun hemen hemen her alanında gözlemlenmektedir. Sağlık alanı da eşcinsel bireylerin sıklıkla olumsuz tutum ve damgalanmaya maruz kaldıkları alanlardan biridir. Eşcinselliğe yönelik tutumlar, toplumsal, kültürel ve psikososyal bir dizi etmenin etkileşimi ile şekillenmektedir. Bu çalışmada, tıp fakültesi öğrencilerinde cinsel yönelime ilişkin tutumları etkileyebilecek psikososyal etmenlerin belirlenmesi, toplumsal cinsiyet rollerine yönelik tutumların ve cinsel mitlerin homofobi ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Araştırmaya katılmaya gönüllü, alım ve dışlama kriterlerini karşılayan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenim gören 457 tıp öğrenci çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, Hudson Ricketts Homofobi Ölçeği, Cinsel Mitler Ölçeği ve Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği verilmiştir. Çalışmanın verileri SPSS 28.0 programı ile analiz edilmiştir. BULGULAR: Tıp fakültesi beş ve altıncı sınıfta eğitim gören öğrencilerin birinci sınıftakilere göre homofobi ile ilgili skorlar daha düşüktür. Ayrıca, psikiyatrik tedavi alan ve kendisini laik-seküler olarak tanımlayan katılımcılarda homofobi oranları daha düşüktür. Cinsel mitler ile homofobi arasında pozitif korelasyon, toplumsal cinsiyet rolleri tutumları ile homofobi arasında ise negatif korelasyon saptanmıştır. Yapılan hiyerarşik regresyon analizine göre; sağ siyasi yönelim, muhafazakâr olmak, cinsel mitlere yüksek düzeylerde inanmak ve toplumsal cinsiyet rollerine yönelik eşitlikçi olmayan tutumlar göstermek homofobinin yordayıcılarıdır. Aracılık analizinin sonucuna göre; cinsel mitlerin homofobi üzerine etkisinde, toplumsal cinsiyet rollerine yönelik tutumlar kısmi aracı değişkendir. SONUÇ: Cinsel yönelime ilişkin tutumlar toplumsal, kültürel ve siyasi birçok değişkenden etkilenmektedir. Özellikle üst sınıflardaki öğrencilerde homofobi düzeylerinin daha düşük olması, tıp eğitiminin içeriği ve niteliğinin önemine işaret etmektedir. Özellikle geleneksel toplumsal cinsiyet anlayışı, muhafazakâr düşünce ve sağ siyasi görüş homofobik tutumları attırmaktadır. Bu bireylerde aynı zamanda cinsel mitlere inanma düzeylerinin de yüksek olması; cinsel mit, toplumsal cinsiyet ve homofobi kavramlarının benzer bir eğilim ve düşünce sisteminin yansıması olduğunu göstermektedir. Çalışmamızdaki bulgular, cinsel yönelime ilişkin tutumların gelişiminde psikososyal, kültürel etkenlerin önemini ve tıp müfredatı içerisinde doğru ve kapsamlı cinsellik eğitiminin gerekliliğini vurgulamaktadır. ANAHTAR KELİMELER: Eşcinsel, homofobi, mit, sağlık, toplumsal cinsiyet
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Homophobia emerges by fostering prejudices against homosexual individuals and is observed in almost every area of society. The field of health is one of the areas where homosexual individuals are often exposed to negative attitudes and stigma. The interaction of a number of social, cultural, and psychosocial factors shapes attitudes towards homosexuality. This study aimed to determine the psychosocial factors that may affect attitudes towards sexual orientation in medical faculty students and to investigate the relationship between attitudes towards gender roles, sexual myths, and homophobia. METHOD: A total of 457 medical students at Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Medicine who volunteered to participate in the study and met the inclusion criteria were enrolled. Participants were given the Sociodemographic Data Form, Hudson Ricketts Homophobia Scale, Sexual Myths Scale, and Gender Role Attitudes Scale. The data of the study were analyzed with the SPSS 28.0 program. RESULTS: Students in the fifth and sixth grades of medical school have lower scores on homophobia than those in the first year. Additionally, homophobia rates are lower in participants who receive psychiatric treatment and define themselves as secular. A positive correlation was found between sexual myths and homophobia, and a negative correlation was found between gender role attitudes and homophobia, according to the hierarchical regression analysis. Right-wing political orientation, being conservative, believing in sexual myths at high levels, and showing non-egalitarian attitudes towards gender roles are predictors of homophobia, according to the results of the mediation analysis. Attitudes towards gender roles are a partial mediating variable in the effect of sexual myths on homophobia. CONCLUSION: Attitudes toward sexual orientation are affected by many social, cultural, and political variables. The fact that homophobia levels are lower, especially among students in upper grades, points to the importance of the content and quality of medical education. The traditional understanding of gender, conservative thought, and right-wing political views increase homophobic attitudes. These individuals also have high levels of belief in sexual myths. It shows that the concepts of sexual myth, gender, and homophobia are reflections of a similar tendency and thought system. The findings of our study emphasize the importance of psychosocial and cultural factors in the development of attitudes towards sexual orientation and the necessity of accurate and comprehensive sexuality education within the medical curriculum.