Bilişim teknolojilerindeki gelişmelerin katılım bankacılığı bankacılık hizmetlerine etkisi ve bir uygulama
Analysis of employees 'opinions on the effect of developments in information technologies on participation banking services
- Tez No: 705876
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİL OKUYUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Katılım Bankaları, Bilişim Teknolojileri, Banka Çalışanları, Bankacılık Hizmetleri, Participation Banks, Information Technologies, Bank Employees, Banking Services
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslami Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Araştırmanın amacı, bilişim teknolojilerindeki gelişmelerin katılım bankacılığı bankacılık hizmetlerine etkisiyle ilgili çalışan görüşlerini tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda araştırmada nitel yöntem kullanılmıştır. Nitel yöntemler arasında olan görüşme tekniği, katılım bankaları banka çalışanlarına uygulanmıştır. Örneklemin belirlenmesinde tesadüfi örneklem yöntemi kullanılmıştır. Katılım bankalarında çalışmakta olan 30 gönüllü katılımcı, araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Katılımcılara uygulanan yarı yapılandırılmış görüşme sorularının analizinde içerik analizi kullanılmış olup katılımcı cevapları çözümlenmiştir. Araştırmada, katılım bankalarının bilişim teknolojilerinden yararlanma durumu, yeterli olmakla beraber geliştirilmeye ihtiyaç duyulduğu sonucuna ulaşılmıştır. Banka çalışanlarının bilişim teknolojilerini kullanırken kendilerini yeterli gördükleri ancak bazı konularda eğitim gereksinimleri bulunduğu belirlenmiştir. Katılım bankalarının kuruluş ilkelerinin herhangi bir değişikliğe ya da uyarlamaya gidilmeden uygulandığı sonucu tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucuna göre katılım bankalarının teknolojik yenilere uyum sürecini hızlandırması, bu süreç içerisinde ihtiyaç duyulan eğitim desteğinin ve bilişim teknolojilerinde alt yapı güçlendirmesinin yapılması gerektiği öneri olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to determine the opinions of employees about the effects of developments in information technologies on participation banking banking services. For this purpose, qualitative method was used in the research. The interview technique, which is among the qualitative methods, was applied to the bank employees of participation banks. The random sampling method was used to determine the sample. 30 volunteer participants working in participation banks constitute the sample of the research. Content analysis was used in the analysis of the semi-structured interview questions applied to the participants, and the participants' answers were analyzed. In the study, it was concluded that participation banks' availability of information technologies is sufficient but needs to be improved. It has been determined that the bank employees consider themselves competent while using information technologies, but they need training in some subjects. It has been determined that the founding principles of participation banks were applied without any change or adaptation. According to the results of the research, it was suggested that participation banks should accelerate the adaptation process to technological innovations, and that the training support needed in this process and infrastructure strengthening in information technologies should be made.