2000 sonrası Türkiye de e-Devlet yapılanması ve uygulamaları: Sağlık Bakanlığı örneği
Reconstruction and application of e-state in Turkey after 2000s: A model: Ministry of Health
- Tez No: 337531
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERMİN ATAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: e-Devlet, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Bilgi Toplumu, Sağlıkta Dönüşüm Programı, e-Sağlık, e-Government, Information and Communication Technologies, Information Society, Alternation in Health? Programme, e-Health
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Kamu yönetiminde yeniden yapılanma ve bilişim teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak ortaya çıkan e-Devlet, kamu örgütlerinde; vatandaşlara, işletmelere, çalışanlara bilgi teknolojilerinin sağladığı olanaklarla kamu hizmetinin sunulmasını sağlar. e-Devlet verilen hizmetlerin niteliğine göre bilgi, etkileşim, işlem, dönüşüm, katılım olmak üzere beş aşamadan oluşur. e-Devlet uygulamaları 2000?li yıllarla birlikte bütün dünyada hız kazanmıştır. Singapur, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore gibi ülkeler e-Devlet uygulamalarında önemli gelişmeler kaydetmiştir. Türkiye 2003 yılında e-Dönüşüm çalışmalarını başlatmıştır. e-Dönüşüm Türkiye projesindeki hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için Başbakanlığın koordinasyonunda MERNİS, VEDOP, GİMOP, UYAP, POLNET, Say2000i ve MEBBİS gibi çeşitli projeler uygulamaya konulmuştur.Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık politikalarındaki ve sağlık bilgi sistemlerindeki mevcut gelişmeler ışığında Sağlıkta Dönüşüm Programı başlatılmıştır. Bu kapsamda e-Sağlık olarak isimlendirilen Sağlık-Net, Temel Sağlık İstatistikleri Modülü (TSİM), Aile Hekimliği Bilgi Sistemi (AHBS), Hasta Hakları Bilgi Sistemi, Teletıp, Hastane Bilgi Sistemleri (HBS), Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi (ÇKYS) gibi farklı bilgi sistemleri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
e-Government which appeared in parallel with the reconstruction in public administration and developments in information technologies allows public organizations offer public services to citizens, enterprises, employees by means of the opportunities provided by information technologies. e-Government consists of five stages according to quality of the services provided; these are information, interaction, operation, transformation and participation. e-Government applications gained speed across the world by 2000s. Countries such as Singapore, Australia, USA, and Southern Korea made significant progress in e-State applications. Turkey initiated e-transformation studies in 2003. Turkey put various projects such as MERNIS, VEDOP, GIMOP, UYAP, POLNET, Say2000i and MEBBIS, etc. in practice, to achieve targets of e-Alternation project in coordination with the Prime Ministry. In the light of current developments in health policies and health information systems applied by Ministry of Health, A ?Alternation in Health? Programme is initiated. In this sense, several information systems such as Saglik-Net (Health-Net), Basic Health Statistics Module (TSIM), Family Practice Information System (AHBS), Patient Rights Information System, Teletıp (Online-medicine), Hospital Information Systems, Core Source Management System (CKYS) are developed which are referred as e-Health.