Transmission electron microscopy of Cu-14 Al-3 Ni shape memory alloy
  1. Tez No: 7059
  2. Yazar: BİRNUR EMREN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. A. ŞAKİR BOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geçirimli Elektron Mikroskobu Çalışması, Elektron Kırınım örgesi, Şekil Bellekli Alaşım, Martensitik Dönüşüm, Düzenli Bölgeler Bilim' Kodu { 604.02.02 vı, Transmission Electron Microscopy, Electron Diffraction Pattern, Shape Memory Alloy, Martensitic Transformation, Ordered Domains Science Code j 604.02.02 IV
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ŞEKİL BELLEKLi Cu-14 Al -3 Ni ALAŞIMINDA GEÇİRİMLi ELEKTRON MİKROSKOBU ÇALIŞMALARI EMREN, Bir nur Mühendislik Fakültesi Metalürji Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. A. Şak ir BOR 71 Sayfa, Eylül 1989 ÖZET Bu çalışmada şekil bellekli Cu-14 Al-3 Ni alaşımının yapısı Geçirindi Elektron Mikroskobu kullanılarak incelenmiştir. Kırınım çalışmalarında, ana fazin ve uzun diziliş sıralı kristallerin elektron kırınım örgelerini hesaplayıp çizmek üzere geliştirilen bir Bilgisayar programından yararlanı lmıştır.Su verilmiş alaşımın düzenli yapıya sahip ana fazının kafes parametresi 5.348 A° olarak belirlenmiştir. Ayrıca, birbirlerine oranla kayma yön ve miktarları £ ve.i. olan düzenli bölgeler, martensit öncesi etkilerden kaynaklandığı sanılan beklenmedik karşıtkafes şiddet dağılımları ile kumlu görünümdeki mikroyapı alaşımın belirgin özellikleri olarak gözlenmiştir. Isı ve gerilim kökenli tj_ ' martensitlerinin yapısının 2H tipi düzenli yapı ve kafes parametrelerinin a=4.1067 A°, b=5.39 A° ve c=3.92 A° oldukları bulunmuştur. Bu iki tip martensitin görünümlerinin ve alt yapıları-nm farklı olduğu saptanmıştır. Isıl tj_“ martensitinin {121} ikiz ilişkili iki martensit plakanın mızrak selinde birleştiği karakteristik bir görünüme ve mikroikizlerden oluşan bir altyapıya sahip olduğu görülmüştür. öte yandan. gerilimle oluşan tj ' martensitinin band şeklinde bir görünümü, ve martensitin (001) düzlemlerine paralel hatalardan oluşan bir alt yapısının olduğu gözlenmiştir. Kullanılan CuAlNi alaşımında gerilimle oluşan 3ı”martensitine ise rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
TRANSMISSION ELECTRON MICROSCOPY OF Cu-14 Al-3 Ni SHAPE MEMORY ALLOY EMREN, Birnur Faculty of Engineering Department of Metallurgical Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Sakir BOR 71 Pages, September 1989 ABSTRACT In this study, the structure of Cu-14 wt % Al-3 wt % Ni Shape Memory Alloy was studied by a Transmission Electron Microscope. A computer program developed to generate the diffraction patterns of the matrix and the expected martensite phases in this alloy, was used in diffraction studies. The lattice parameter of the ordered DO3 structure of quenched alloy was determined to be 5.348 A°. Premartensitic effects revealed by diffuse reciprocal lattice intensities and tweed microstructure, and the ordered domains with displacement vectors i and -k were observed to be the characteristics of the alloy. 111Thermoelastic and stress induced t^ ' martens i tes were both found to have 2H type structure with lattice parameters a=A.1067 A, b=5.39 A, c=3.92 A. It was also observed that the two martensites have different morphologies. The thermoelastic tj_ * martensite exhibited spear-like morphology with (121) twin related variants and with a substructure consisting of microtwins. However the stress induced martensite had band- like morphology and with a substructure consisting of planar faults on (001) planes of tj_ '. Stress induced B^ ' martensite was not observed.