Hydrometallurgical treatment of Çayeli complex copper zinc ores
- Tez No: 7060
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: ferrik sülfat, ferrik klorür, otoklav, bakır, çinko. - vi, ferric sulfate, ferric chloride, autoclave, copper, zinc
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÇAYELİ KOMPLEKS BAKIR-ÇÎNKO CEVHERLERİNİN HÎDROMETALÜRJÎK YÖNTEMLERLE İSLENMESİ GÜRESİN, Nurşen Mühendislik Fakültesi Metalürji Müh. Böl., Yüksek Lisans Tezi Tez Yönetici si: Prof. Dr. Ahmet Geveci 108 sayfa, Eylül 1989 ÖZET Bu tezde, Rize-Çayeli-Madenköy kompleks bakır-çinko cevheri örneğinden flotasyon yolu ile elde edilen toplu konsantrelerin içerdiği bakır ve çinkoyu çözeltiye geçirme amacı ile ferrik iyon liçi çalışılmıştır. Ferrik sülfat ve ferrik klorür çözeltileri ferik iyon kaynağı olarak kullanılmıştır. Ferrik sülfat ile Üç çalışmaları hem atmosferik şartlarda hem de basınç altında otoklavda gerçekleştirilmiştir. Atmosferik şartlardaki deneyler 92 °C'de ve sekiz saat süreyle yapılmıştır. Bakır için liç verimi düşük olduğundan, daha yüksek verimlere ulaşabilmek amacı ile liç deneylerine otoklavda yüksek sıcaklıklarda devam edilmesine karar verilmiştir. Otoklav liçi çalışmalarında liç süresi (1-6 saat).sıcaklık (110-250 °C), ferrik iyon miktarı (stokiyometrik miktarın iki - v -ve üç katı ) ve başlangıç ferrik iyon konsantrasyonu ( % 10 ve % 5 ) incelenen parametrelerdir. Optimum liç verimleri stokiyometrik miktarın üç katı ferrik iyon kullanarak 140 °C ve 5 saatte elde edilmiştir. Bu koşullarda bakır verimi % 99.35, çinko verimi ise % 100 'dür. Başlangıç ferrik iyon konsantrasyonunun liç verimi üzerinde önemli bir etkisi olmadığı gözlenmiştir. Ferrik klorür ile liç çalışmaları atmosferik şartlarda gerçekleştirilmiştir. İncelenen parametreler liç süresi, katı- sıvı oranı, sıcaklık ve ferrik iyon konsantrasyonudur. Maksimum liç verimleri {% 99.86 Cu ve % 80.59 Zn) 206 g Fe3“*”/1 çözeltisi ile 6 saat, 106 °C ve 1/6 katı-sıvı oranında elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
HYDROMETALLÖEGICAL TREATMENT OF ÇAYELÎ COMPLEX COPPER-ZINC ORES GÜRESİN, Nur 5 en Faculty of Engineering Department of Metallurgical Engineerings. S. Thesis Supervi sor : Prof. Dr. Ahmet Geveci 108 pages, September 1989 ABSTRACT In this research, ferric ion leaching to extract copper and sine from bulk flotation concentrates of Rize-Çayeli-Madenköy complex copper- sine ore sample was studied. Ferric sulfate and ferric chloride solutions were used as lixiviants and so sources of ferric ion. Leaching studies with ferric sulfate were carried out both at atmospheric conditions and under pressure in an autoclave. Leaching under atmospheric pressures were performed at 92 °C and for eight hours. Since the leach recovery of copper was low, it was decided to continue the leaching experiments at higher temperatures in an autoclave, with the aim to obtain higher leach recoveries. In autoclave leaching studies, the investigated parameters were time (1-6 hours), temperature (110-250 °C), ferric ion quantity (two and three times of stoichiometric amount) and - iii -initial ferric ion concentration (10 % and 5 %). The optimum conditions were found to be five hours of leaching at 140 °C by using three times of stoichiometric amount of ferric ion so that copper and zinc recoveries were 99.3 % and 100 %, respectively. It was observed that there was no significant effect of initial ferric ion concentration on leach recoveries. Leaching studies with ferric chloride were carried out under atmospheric conditions. The parameters investigated were leaching time, solid-liquid ratio, temperature and ferric ion concentration. The optimum conditions were found as six hours of leaching at 106 °C, in a solution containing 3+ 206 g Fe /l,and a solid-liquid ratio of 1/6. Maximum leach recoveries of copper and zinc were 99.86 % and 80.59 %, respectively.