Evsel atıksu arıtma tesislerindeki bazı önemli kirlilik parametrelerinin mevsimsel olarak belirlenmesi: Edremit ve Gevaş örneği
Seasonal determination of some important pollution parameters in domestic wastewater treatment plants: Edremit and Gevaş example
- Tez No: 705912
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHAP YÖNTEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÖZGÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arıtma Verimi, Edremit Atıksu Arıtma Tesisi, Gevaş Atıksu Arıtma Tesisi, Mevsimsel değişim, Purification Efficiency, Edremit Wastewater Treatment Plant, Gevaş Wastewater Treatment Plant, Seasonal change
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada, Van ilinde bulunan Edremit ve Gevaş Evsel Atıksu Arıtma tesislerine ait bazı önemli kirlilik parametrelerinin mevsimsel olarak değişimi incelenmiştir. Atıksu arıtma tesislerinin giriş ve çıkışlarından 2021 yılı ocak ve nisan aylarında numuneler alınarak pH, Alkalinite, Sülfat, Askıda Katı Madde (AKM), Çözünmüş Oksijen (ÇO), Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı (BOİ), İletkenlik, Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ), Sıcaklık, Toplam Azot (TA), Toplam Katı Madde (TKM), Toplam fosfor (TF), Toplam Uçucu Katı Madde (TUKM), Yağ ve Gres analizleri yapılmıştır. Atıksu analizinde standart metotlardan yararlanılmış ve elde edilen sonuçlar Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'ndeki (SKKY) sınır değerlerle karşılaştırılmış ve değerlendirmeler yapılmıştır. Yapılan çalışmada, her iki arıtma tesisinde arıtma işlemi neticesinde deşarj edilen suyun Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'ne uygun olduğu görülmüştür. Ancak bazı parametre değerlerinin standartlara daha da uygun olması için elde edilen veri ve datalar kullanılarak ilgili kurumlar ile paylaşılarak telkin ve önerilerde bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, seasonal variation of some important pollution parameters of Edremit and Gevaş Domestic Wastewater Treatment Plants in Van has investigated. On the samples has taken from the inlets and outlets of wastewater treatment plants in January and April 2021; pH, Alkalinity, Sulphate, Suspended Solids (SS), Dissolved Oxygen (DO), Biochemical Oxygen Demand (BOD), Conductivity, Chemical Oxygen Demand (COD), Temperature, Total Nitrogen (TN), Total Solids (TS), Total Phosphorus (TP), Total Volatile Solids (TVS), Oil and Grease analyzes have made. In the study, it has observed that the water discharged as a result of the treatment process in both treatment plants complies with the Water Pollution Control Regulation. However, in order for some parameter values to be more appropriate to the standards, the obtained data will be shared with the relevant institutions and suggestions and suggestions will be made.