Avrupa Birliği çevre politikası çerçevesinde Avrupa 2020 stratejisinde iklim değişikliği ve çevre hedefleri
- Tez No: 705949
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU KİHTİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa 2020 Stratejisi, Küresel İklim Değişikliği, Çevre, European Union, Europe 2020 Strategy, Global Climate Change, Environment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma Avrupa 2020 Stratejisi bağlamında Avrupa Birliği'nin çevre politikalarını, iklim değişikliği ve çevre hedeflerini ortaya koymayı amaçlamıştır. Avrupa 2020 Stratejisi'nin gerçekleşme nedeni iklim değişikliği, küreselleşme ve Avrupa genç nüfusunun azalmasıdır. Bakıldığında iklimsel olarak yaşanan değişimlerin AB'de birtakım kırılganlıkların ortaya çıkmasına neden olabileceği görülmektedir. Örnek vermek gerekirse kıyı bölgelerinde sel facialarını arttırması ya da Akdeniz bölgesinde kuraklığa neden olması muhtemel sonuçlar arasında değerlendirilmektedir. Söz konusu gelişmeler çerçevesinde Avrupa Birliği'nde ekonomik ve sosyal açıdan var olan dengesizliklerin derinleşmesi öngörülmektedir. Bu yönde olumsuz bir tablonun ortaya çıkması ile birlikte AB sınırları içerisinde mevcut kaynakların çok daha verimli bir şekilde kullanılmasına yönelik teşviklerin gerçekleştirilmesiyle iklim değişikliğe mücadelede etkin artışının sağlanması ve sera gazı salımının azaltılmasına destek verilmesi mutlak gerçekleşecektir. 2020 Stratejisine ek olarak AB tarafından oluşturulmuş 2050 yılına dek izlenecek enerji yol haritası çerçevesinde sera gazı salımlarının %80-95 aralığında düşürülmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to reveal the environmental policies, climate change and environmental targets of the European Union in the context of the Europe 2020 Strategy. The realization of the Europe 2020 Strategy is due to climate change, globalization and the decrease in the young population of Europe. When looked at, it is seen that climatic changes may cause some vulnerabilities to emerge in the EU. To give an example, it is considered among the possible consequences that it increases floods in coastal areas or causes drought in the Mediterranean region. Within the framework of these developments, it is foreseen that the economic and social imbalances in the European Union will deepen. With the emergence of a negative picture in this direction, the realization of incentives for the more efficient use of existing resources within the borders of the EU will ensure an effective increase in the fight against climate change and support for the reduction of greenhouse gas emissions. In addition to the 2020 Strategy, it is aimed to reduce greenhouse gas emissions by 80-95% within the framework of the energy roadmap to be followed until 2050, created by the EU.