The impact of audit quality on the financial perfomance of listed companies in Russia
Denetim kalitesinin Rusya sermaye piyasalasında listelenen şirketlerin finansal performansları üzerine etkisi
- Tez No: 705975
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA BOYDAŞ HAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim büyüklüğü, Denetim bağımsızlığı, Mali Performans, Denetim kalitesi, Denetim komitesi, Audit size, Audit independence, Financial Performance, Audit quality, Audit committee
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Rus şirketlerindeki son başarısızlıklar, halkın dikkatini çeken ve aynı zamanda denetimin etkinliği konusunda şüphelere yol açan covıd-19 ile bağlantılı ekonomik krizden kaynaklanıyordu. Bu çalışmanın amacı, Rus şirketlerinde iç denetimin rolünün ve imajının artırılmasına, daha etkin ve profesyonel hale getirilmesine yardımcı olmaktır. Bu çalışmada, denetim ücretleri, denetçi büyüklüğü, finansal performans, Denetim Komitesi ve denetim bağımsızlığı ile ilgili çeşitli kavramları göstereceğiz, Rusya'daki denetimi, şirketlerin performansını ve denetim kalitesini, denetim Komitesinin özelliklerini, covıd-19'un Rus bankacılık sektörü ve denetim üzerindeki etkilerini açıklayacağız. Bundan sonra, veri ve metodolojinin bir açıklaması sunulacaktır. Bu çalışmanın uygulama bölümünün amacı, denetim kalitesinin Rusya'daki firmaların finansal performansı üzerindeki etkisini ampirik olarak test etmek olacaktır. Araştırmanın sonuçları, tüm değişkenlerin Rusya'daki borsa şirketlerinin finansal performansı ile olumlu bir ilişkiye sahip olduğunu göstermektedir. İç ve dış denetim için öneriler uygulayarak, yönetim şirketin performansını artırabilir. Rusya'daki son durumla bağlantılı olarak ve tam olarak büyük dört denetçinin hizmetlerinin kullanımını yasaklayan yeni yasalar nedeniyle, Rus yönetimi denetim kalitesinin düşmesine izin vermemek için iç denetime daha fazla dikkat etmelidir. Hissedarlar, iç denetimin çıkarlarını koruyabilecek organizasyondaki en önemli yönetim kontrol sistemlerinden biri olarak rolünü takdir etmelidir. Şirketlerin yönetimi, iç denetimi daha etkili hale getirmek için yönetimden tamamen bağımsız bir işlev haline getirmenin yollarını aramalıdır. Ayrıca, yüksek kaliteli bir denetçi şirket seçimi konusunda tavsiyelerde bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Recent failures in Russian companies were due to the economic crisis connected with COVID-19 which have attracted public attention and also led to doubts about the effectiveness of audit. This study's aim is to help in increasing the role and image of audit in Russian companies to make it more effective and professional. In this work we will show a variety of concepts on audit fees, auditor size, financial performance, audit committee, and audit independence, describe audit in Russia, the performance of companies and audit quality, audit committee features, the effects of COVID-19 on Russian banking sector and on audit. After it, a description of data and methodology would be presented. The aim of application part of this study will be to empirically test the impact of audit quality on the financial performance of firms in Russia. The results of the research show that all variables have a positive relationship with the financial performance of listed companies in Russia. By implementing recommendations for the internal and external audit, management could enhance performance of the company. In connection with the latest situation in Russia, and precisely because of the new laws prohibiting the use of the services of the Big Four auditors, Russian management should pay more attention to internal audit not to let the audit quality to decrease. Shareholders should appreciate the role of internal audit as one of the most important managerial control systems in organization which can safeguard their interests. The management of companies should look for ways of making Internal Audit a completely independent function from the management to make it more effective. Also, recommendations would be made on choosing a high-quality auditor company.