Okul yöneticilerinin 21. yüzyıl becerileri ile teknoloji liderliği davranışlarının incelenmesi
Investigation of school managers' skills and technology leadership behaviors in 21st century
  1. Tez No: 705976
  2. Yazar: ŞEVKET TÜLGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAD ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl becerileri, teknoloji liderliği, liderlik, teknoloji, okul yöneticisi, 21st century skills, technology leadership, leadership, technology, school administrator
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğretmen algılarına göre okul yöneticilerinin 21. yüzyıl becerileri ile teknoloji liderliği davranışları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu araştırma, betimsel bir çalışma olan ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2020-2021 eğitim öğretim yılı Karaman ili MEB'e bağlı resmi ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 232 öğretmen oluşturmaktadır. Bu araştırmada, katılımcılara ait demografik bilgilere ulaşmak için kişisel bilgiler formu, Çoban, Bozkurt ve Kan (2019) tarafından geliştirilen“Eğitim Yöneticileri 21. yy. Becerileri Ölçeği”ve Durnalı (2018) tarafından geliştirilen“Okul Müdürü Teknolojik Liderlik Davranış Ölçeği (OMTLD-Ö)”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler normal dağılım göstermektedir. Bu kapsamda, cinsiyet, branş ve öğrenim durumuna ilişkin farklılaşma durumu tespitinde t-testi; mesleki kıdem, okul türü ve okuldaki toplam çalışma süresine ilişkin farklılaşma durumu tespitinde ANOVA testi kullanılmıştır. Ayrıca okul yöneticilerinin 21. yüzyıl becerileri ile teknoloji liderliği davranışları arasındaki ilişkinin saptanmasına yönelik pearson momentler çarpımı korelasyon analizi ve okul yöneticilerinin sergilediği 21. yüzyıl becerilerinin, teknoloji liderliği davranışlarının anlamlı bir yordayıcısı olup olmadığını saptamaya yönelik doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, okul yöneticilerinin 21. yüzyıl becerilerini gösterme sıklığına ilişkin öğretmen algılarının“çok”düzeyinde gerçekleştiği görülmüştür. Öğretmen görüşlerinde cinsiyet, branş, öğrenim durumuna, mesleki kıdem, okul türü ve okuldaki toplam çalışma süresi açısından anlamlı bir farklılık oluşmadığı saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, okul yöneticilerinin teknoloji liderliği davranışına ilişkin öğretmen algılarının“kesinlikle katılıyorum”düzeyinde gerçekleştiği görülmüştür. Motivasyon ve yönlendirme boyutlarında, erkek öğretmenlerin algılarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Altyapı boyutunda, lisede görev yapmakta olan öğretmenlerin algılarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Öğretmen görüşlerinde branş, öğrenim durumuna, mesleki kıdem ve okuldaki toplam çalışma süresi açısından anlamlı bir farklılık oluşmadığı görülmüştür. Okul yöneticilerinin 21. yüzyıl becerileri toplamı ve boyutları ile teknoloji liderliği davranışları toplamı ve boyutları arasında pozitif yönlü, orta düzey ve anlamlı bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Araştırmada çoklu regresyon analizine göre, okul yöneticilerinin 21. yüzyıl becerilerinin teknoloji liderliği davranışlarının anlamlı yordayıcısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between school administrators' skills and technology leadership behaviors according to teacher's perceptions in 21st century. This research is in the relational survey model, which is a descriptive study. The study group of the research consists of 232 teachers working in official primary, secondary and high schools affiliated to the Ministry of National Education of Karaman province in the 2020-2021 academic year. In this research, personal information form, developed by Çoban, Bozkurt and Kan (2019),“21st Century Skills Scale of Education Managers”and“Technological Leadership Behavior Scale of School Principal (OMTLD-Ö)”developed by Durnalı (2018) were used to access demographic information of the participants. The data which was obtained in the study demonstrates normal distribution. In this context, t-test is used to determine the differentiation status regarding gender, branch and educational status; ANOVA test was used to determine the differentiation status regarding professional seniority, school type and total working time at school. In addition, Pearson correlation coefficient was used to determine the relationship between school administrators' 21st century skills and technology leadership behaviors, and multiple linear regression analysis was used to determine whether 21st century skills displayed by school administrators are a significant predictor of technology leadership behaviors. According to the results of the research, it is seen that teacher perceptions regarding the frequency of school administrators' displaying their 21st century skills are at the“very”level. It is seen that there is no significant difference in the views of teachers in terms of gender, branch, education level, professional seniority, school type and total working time at school. According to the results of the research, it is seen that teacher perceptions of school administrators' technology leadership behavior are at the level of“strongly agree”. It was determined that male teachers' perceptions were higher about motivation and guidance. In the infrastructure dimension, it was determined that the perceptions of teachers working in high schools were higher. It was seen that there is no significant difference in teachers' opinions in terms of branch, education level, professional seniority and total working time at school. It has been determined that there was positive, moderate and significant relationship between the sum and dimensions of 21st century skills of school administrators and the sum and dimensions of technology leadership behaviors. According to multiple regression analysis in the study, it was found that school administrators' 21st century skills were a significant predictor of technology leadership behaviors.