Sanal sınıflarda Eş Zamanlı Sesli Yanıt Verme (ESEY) uygulamasının değerlendirilmesi ve kabul edilme düzeyinin incelenmesi
Evaluation of Synchronous Verbal Answer Application (SVA) implementation in virtual classrooms and investigation of its acceptance level
- Tez No: 705995
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK KARAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eşzamanlı Sesli Yanıt Verme uygulaması, sanal sınıf, soru cevap yöntemi, sınıf yanıt sistemi, iletişim, Synchronous Verbal Answer Application, virtual classroom, question and answer method, class response system, connection
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sanal sınıflarda Eş Zamanlı Sesli Yanıt Verme (ESEY) uygulamasının değerlendirilmesi ve kabul edilme düzeyinin incelenmesidir. Yöntem: Çalışma kapsamında durum çalışması desenlerinden bütüncül tek durum deseni kullanılmıştır. Çalışmanın durumunu sanal sınıflarda öğerencilerin aynı anda sesli cevap vermesini sağlayan uygulamanın kullanımı oluşturmaktadır. Araştırma 27 lisansüstü öğrenci ile yürütülmüştür. Katılımcılar amaçsal örnekleme yöntemi kullanılarak seçilmiştir. 12 hafta boyunca ders içerisinde farklı tür ve düzeyde sorulara öğrencilerin aynı anda ve sesli olarak cevap vermeleri istenmiştir. Araştırmada öğrencilerin sorulara sesli olarak aynı anda cevap vermesine imkân sağlayan Eşzamanlı Sesli Yanıt Verme (ESEY) uygulaması da geliştirilmiştir. Uygulama Teknoloji Kabul Modeli boyutlarına göre değerlendirilerek incelenmiştir. Görüşme formu ve sistem logları aracılığı ile toplanan veriler nitel yöntemlerle analiz edilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin ders içindeki sorulara aynı anda ve sesli olarak cevap vermelerinin ders süresini etkili kullanma, öğrenmeyi değerlendirme, aktif katılımı destekleme, bilginin kalıcılığını sağlama, etkileşim sağlama, derse yönelik ilgi çekme faydaları olduğu anlaşılmaktadır. ESEY'in faydalarını etkileyen en önemli etmenlerin soruların sadece öğretici tarafından dinlenmesi, cevapların notlandırılmaması ve isme yönelik geri bildirim sunulması olduğu görülmektedir. ESEY'in açık uçlu ve uzun cevaplı soruları yanıtlamayı kolaylaştırdığı anlaşılmaktadır. Öğrencilerin ders içinde yanlış cevap verme kaygısı duymaları ve çekingen tavır göstermeleri ESEY'e yönelik tutumu etkilemektedir. Sonuç: Açık uçlu sorulara uzun cevap verildiğinde ESEY kullanımı zaman kaybını önlemektedir. Öğrenmeyi değerlendirme, aktif katılım sağlama ve etkileşim açısından cevaplara geri bildirim verilmesi gerekli görülmektedir. Diğer öğrencileri bekleyerek söz hakkı istemeye gerek duyulmaması ders içinde aktif katılımı desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to evaluate the Synchronous Verbal Answer (SVA) application in virtual classrooms and to examine the level of acceptance. Method: Within the scope of the study, the holistic single case design, one of the case study designs, was used. The situation of this study is the use of an application that allows students to answer simultaneously in virtual classrooms. The research was conducted with 27 graduate students. Participants were selected using the purposive sampling method. During 12 weeks, students were asked to answer questions of different types and levels simultaneously and audibly. In addition, the SVA application, which allows students to answer questions simultaneously in virtual classrooms, was developed in the research. Application Technology Acceptance Model was evaluated according to its dimensions. The data collected through the interview form and system logs were analyzed with qualitative methods. Findings: It is understood that students' answers to the questions in the lesson simultaneously and aloud are the benefits of using the lesson time effectively, evaluating learning, supporting active participation, ensuring the permanence of knowledge, providing interaction, and attracting attention to the lesson. It is seen that the most important factors affecting the benefits of SVA are that the questions are only listened to by the instructor, the answers are not graded, and feedback is provided on the name. It is understood that SVA facilitates answering open-ended and long-answer questions. Students' anxiety about giving wrong answers during the lesson and their shy attitude affect the attitude towards SVA. Result: When long answers are given to open-ended questions, the use of SVA prevents time loss. It is considered necessary to give feedback to the answers in terms of evaluating learning, ensuring active participation and interaction. The fact that there is no need to ask for the right to speak by waiting for other students supports active participation in the lesson.