Klasik Türk müziği ses icracılığında foniatri ve şan eğitiminin gerekliliği
The necessity for foniatri and voice training exercises in voice performance of Turkish classical music
- Tez No: 706032
- Danışmanlar: PROF. OLGA HASANOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Müziği, foniatri, ses sanatçısı, şan, icrâ, Turkish classical music, foniatri, voice artist, singing training, performance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzikte Yormuculuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Klasik Türk Müziği ses icrâcılığında Foniatri ve Şan Eğitiminin gerekliliğinin Devlet Klasik Türk Müziği Korolarında görev yapan ses sanatçılarının görüşleri doğrultusunda araştırılması amaçlanan bu çalışma tarama modelinde yapılmıştır. Çalışmanın evrenini Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan“Cumhurbaşkanlığı, Samsun, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin, Elazığ, Diyarbakır”Devlet Klasik Türk Müziği Koroları ses sanatçıları oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel verileri; araştırmanın örneklemini teşkil eden ve Random (Rastlantısal) yöntemle seçilen“Cumhurbaşkanlığı, Samsun, Ankara, İzmir, Elazığ, Diyarbakır”Devlet Klasik Türk Müziği Korolarında görev yapan ses sanatçılarına uygulanan anket yöntemiyle elde edilmiştir. Betimlemeli istatistiki yöntem tercih edilmiş, frekans ve yüzde olarak verilerin analizinden elde edilen bulgular ilgili yayın ve araştırmalarla yorumlanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; Klasik Türk Müziği ses sanatçılarının çoğunluğunun sesini korumayı bildiğinin fakat sesin korunması konusunda herhangi bir eğitim almadıklarının, çoğunluğun konser ve prova öncesi ses egzersizi yapmak istediklerinin, toplu ses egzersizi yaptırılmadığının, çok az bir kısmının bireysel ses egzersizi yaptığının, çalışma ve prova sırasında tek bir registerden eser icrâsı yaptıkları için ses organlarında yanma ve acıma olduğunun, herhangi bir ses organı rahatsızlığında KBB doktoruna gittiklerinin ses sanatçılarımızın çoğunluğunun Foniatri İlmi ile ilgilerinin olmadığının fakat herhangi bir ses rahatsızlığı yaşadıklarında bir Foniatri uzmanı tarafından ses terapisi tedavisi olmak istediklerinin, Şan eğitimi alan ses sanatçılarının mesleklerinde daha bilinçli ve daha başarılı olabileceklerinin sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which has been carried out to examine the necessity for foniatri and voice training exercises in voice performance of Turkish classical music, was conducted with survey model. Quantitative data is obtained with random method by voice artists in Turkish state classical Turkish music choirs that serve for the Ministry of Culture and Tourism in Samsun, Ankara, Izmir, Elazig and Diyarbakir, which highlights the importance of the study. Survey was carried out with choir voice artists. Descriptive statistics was preferred and findings of the study obtained as frequency and percentage from the survey were interpreted. The findings of the study show that most of the Turkish classical music vocal artists know how to protect their voice but they have not received any training for protecting their voice. Also, the findings of the study display that the majority wants to do voice exercises prior to the concert or rehearsal but they are not allowed to do voice exercises collectively and only a few of them do voice exercises individually. It is also understood that as they used only one register during rehearsals, they felt burn in their vocal organ and they also see a doctor when they face vocal disorder in their vocal organ. The findings of the study also show that the majority of voice artists had no interest in phoniatry but they wanted to receive voice therapy treatment when they had a vocal disorder and voice artists receiving voice training are more conscious and better.