Kronik lateral epikondilitin tedavisinde magnoterapinin etkisi
The Effect of magnetotherapy on chronic lateral epicondylitis
- Tez No: 70610
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lateral epikondilit, magnetoterapi, fizyoterapi, Lateral epicondylitis, magnetotherapy, physiotherapy
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET kronik lateral epikondilitin tedavisinde magnetoterapinin ETKİSİ Fzt. Emine AKIN Lateral epikondilit genellikle sportif veya mesleksel olarak el bileği ve ön kolun aşın hızlı, tekrarlı hareketlerinden kaynaklanan ve kolun ekstansör kaslarının orjininde ağrıya neden olan bir rahatsızlıktır. Tedavide ağrı, inflamasyon ve hassasiyetin azaltılması ile hastanın fonksiyonlarında düzelme amaçlanır. Çalışmamız lateral epikondilitin tedavisinde magnetoterapinin etkisini belirlemek amacıyla Ekim 1996-Kasım 1997 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi. Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'na dirsek ağrısı şikayetiyle başvuran ve kronik lateral epikondilit tamsı konan 27 hastanın 32 dirseği üzerinde yapılmıştır. Hastalar basit rastgele örnekleme yöntemi ile deney ve kontrol gruplarına ayrılmıştır. Tedavide kontrol grubu hastalarına hot- pack, derin friksiyon masajı, Mill's manevrası, egzersiz ve cold-pack'i içeren klasik fizyoterapi yöntemleri ve 20 dk plasebo magnetoterapi, deney grubu hastalarına ise klasik fizyoterapi programına ilaveten 20 dk magnetoterapi uygulanmıştır. Hastalar maksimum 40 seans tedavi programına alınmış ve tedavi öncesi-sonrası ağrı, Manuel Provakatif Testler, normal eklem hareketi, kas testi, çevre ölçümü, kavrama kuvveti değerlendirmeleri yapılmıştır. Her iki grupta da tedavi öncesi ve tedavi sonrası değerlendirme sonuçlan karşılaştınldığmda iyileşme yönünde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunurken(p< 0.05), gruplar birbirleriyle karşılaştınldığmda istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır(p> 0.05). Sonuç olarak, kronik lateral epikondilitin tedavisinde magnetoterapinin herhangi bir etkisi görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFECT OF MAGNETOTHERAPY ON CHRONIC LATERAL EPICONDYLITIS P.T. Emine AKIN Lateral epicondylitis, is generally a work-related or sport-related pain disorder of the common extensor origin of the arm, usually caused by excessive quick, repetitive movements of the wrist and forearm. Treatment aims to improve the patient's functions via decreasing the pain, inflammation and sensitivity. Our research was conducted between October 1996 and November 1997 on 32 elbows of 27 patients who applied to Dokuz Eylül University Department of Orthopedy and Traumatology with elbow complaints and were diagnosed with chronic lateral epicondylitis. The goal of the research was to determine the effects of magnetotherapy on the lateral epicondylitis treatment. Patients were divided into experiment and control groups by the simple random sampling method. The control group was treated by classical physiotherapy methods including hot-pack, deep friction massage, Mill's maneuvres, exercises and cold-pack and 20 minutes of placebo magnetotherapy. The experiment group patients however underwent the classical physiotherapy program and 20 minutes of magnetotherapy. Patients underwent a maxsimum of 40 seances of treatment and then were evaluated for before-after therapy pains, Manual Provocative Tests, range of motion, muscle tests, circumferential edema measurements and grip power. When both groups were compared according to the before and after therapy results, a statistically significant difference in recovery was noted (p< 0.05), but when both groups were compared with one another was found statistically non-significant(p> 0.05). As a result we have concluded that magnetotherapy has had no effect in the treatment of chronic lateral epicondylitis.