Açık kalp ameliyatı geçiren olgularda muskuloskeletal yakınmalar ve SF-36 ile yaşam kalitesinin ölçülmesi
  1. Tez No: 70612
  2. Yazar: ATİLA DEMİRKESER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL GÖNCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Açık kalp ameliyatı, muskuloskeletal yakınmalar, yaşam kalitesi, SF-36 sağlık sorgulaması. VI, Open heart surgery, musculoskeletal complaints, quality of life, SF-36 health survey. VII
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Açık Kalp Ameliyatı Geçiren Olgularda Muskuloskeletal Yakınmalar ve SF-36 ile Yaşam Kalitesi Ölçümü Bu prospektif çalışmada, açık kalp ameliyatı geçiren 154 hastada, muskuloskeletal yakınmaların sıklığı incelendi. Ayrıca sekiz sağlık skalasında değerlendirme yapan SF-36 sağlık sorgulaması kullanılarak, hastaların yaşam kalitesi değerlendirildi. Uygun kriterleri taşıyan 76 hastaya, SF-36 sağlık sorgulaması uygulandı. Yaş ve cinsiyet uyumlu 76 kişilik (48 erkek, 28 kadın) normal popülasyon grubu ile SF-36 skorları karşılaştırıldı. Hastaların üst ekstremite eklem hareket açıklıkları ölçümü, kas kuvvet testleri, nörolojik muayeneleri yapıldı. Laboratuvar ve radyografik incelemeleri değerlendirildi. 154 hastanın postoperatif değerlendirmesinde; 9 hastada posttorakotomi ağrı sendromu (% 5.8), 3 hastada myofasyal ağrı sendromu (% 2), 2 hastada fîbromyalji sendromu (% 1.3), 2 hastada polimyaljia romatika (% 1.3), 11 hastada omuz adeziv kapsüliti (% 7.1) belirlendi. Adeziv kapsülitli 4 hastada, diabetes mellitus predispozan faktör olarak tespit edildi. Hastaların SF-36 skorları, sosyal fonksiyon ve duygusal kısıtlılık skalalan dışındaki tüm skalalarda, normal popülasyon grubuna göre düşük olarak saptandı. Özellikle, fiziksel fonksiyon ve fiziksel kısıtlılık skorları açısından, normal popülasyon grubuna göre belirgin düşük olarak tespit edildi (p< 0.01). Sosyal fonksiyon, duygusal kısıtlılık ve mental sağlık skorları iki grup arasında benzer olarak bulundu. Hastaların SF-36 sekiz sağlık skalası ile demografik özellikler ve cerrahi işlemler arasında bir ilişki saptanmadı. NYHA sınıflandırmasına göre hastaların büyük çoğunluğu (143 hasta, % 92.9), evre 1 veya 2 olarak belirlendi. SF-36 sağlık sorgulamasının fiziksel fonksiyon skorları ile NYHA fonksiyonel sınıflan arasında anlamlı istatistiksel ilişkili belirlendi (p< 0.01). Sonuç olarak; açık kalp ameliyatı geçiren hastalarda, göğüs ağrısı ile karışabilen muskuloskeletal yakınmalar, uzun süreli fonksiyonel dizabiliteye neden olabilir. Klinisyen tarafından rutin olarak değerlendirilmeyen sağlık alanları hakkında bilgi sağlayan SF-36 sağlık sorgulaması, rehabilitasyon alanında faydalı bir sonuç göstergesi olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Musculoskeletal Complaints and Measurement of Quality of Life with SF-36 Health Survey After Open Heart Surgery. In this prospective study, we investigated the incidence of musculoskeletal complaints in 154 patients which had open heart surgery. Additionally, it was measured the quality of life of patients with SF-36 health survey which assess eight health concepts. In 76 patients which had appropriate criteria was performed SF-36 health survey. SF-36 scores of patients (male 48, female 28) were compared with age and sex matched normal population group. It was measured the range of motion of upper extremity joints of patients. We performed manual muscle testing and neurologic examination. And they were assessed by laboratory and radiologic investigations. In 154 patients, we determined 9 postthoracotomy pain syndrome (5.8 %), 3 myofascial pain syndrome (2 %), 2 fibromyalgia syndrome (1.3 %), 2 polymyalgia rheumatica (1.3 %), 11 adhesive capsulitis (7.1 %) in postoperative period. 4 patients with adhesive capsulitis had diabetes mellitus as predisposing factor. SF-36 scores except social function and limitations due to emotional problems scales were lower in patients versus normal population group. Particularly, physical function and limitations due to physical problems scores were significantly lower than normal population group (p< 0.01). We found similar social function, limitations due to emotional problems and mental health scores between two groups. Any relationship was not found between SF-36 eight health scale scores and demographic factors and surgical procedure types. In according to NYHA functional classification, majority of patients were class 1 or class 2 (143 patient, 92.9 %). We found a significant relationship between NYHA functional classification and physical function scales of SF-36 health survey (p< 0.01). In conclusion, in patients which had cardiac surgery, musculoskeletel complaints mimicking chest pain may cause long-term functional disability. And SF-36 health survey provides information on health not routinely assessed by clinician, it may be useful outcome measure in rehabilitation practice.