Kayak ve curling eğitimi alan sporcu bireylerin tükenmişlik durumları ile spora özgü başarı motivasyon düzeylerinin incelenmesi
Investigation of burnout status and sports-specific achievement motivation levels of athletes who take skiing and curling training
  1. Tez No: 706177
  2. Yazar: ÇAĞATAY KASİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Curling, Kayak, Başarı Motivasyon, Tükenmişlik, Curling, Ski, Success Motivation, Burnout
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı, kayak ve curling eğitimi alan sporcu bireylerin tükenmişlik durumları ile spora özgü başarı motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu çalışmanın diğer amacı ise; sporcu bireylerin tükenmişlik durumları ve spora özgü başarı motivasyon düzeyleri ile bazı demografik değişkenler (cinsiyet, yaş, eğitim durumu, spor türü, spor deneyimi) arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırma kapsamında verilere ulaşmak için nicel araştırma teknikleri kullanılmıştır. İlişkisel tarama modeli ile kurgulanan çalışmada, araştırma grubunda yer alan 206 kadın ve 197 erkek olmak üzere toplam 403 katılımcıdan, 2019-2020 eğitim öğretim yılı güz döneminde online anket aracılığıyla veriler toplanmıştır. Veriler toplanırken, araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”, Kelecek, Kara, Çetinkalp ve Aşçı (2016) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Sporcu Tükenmişlik Ölçeği”ve Tiryaki ve Gödelek (1997) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Spora Özgü Başarı Motivasyon Ölçeği”nden yararlanılmıştır. Veri toplama süreci sonunda elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılmış ve SPSS 24 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analiz ve yorumlanması sürecinde; sporcu bireylere ait demografik özelliklere ilişkin bulgular için yüzde frekans analizi ile değişkenlere göre alt boyutlar arasındaki anlamlı farklılığı belirlemek için MANOVA analizi ve alt boyutlar arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla Pearson Kolerasyon analizi kullanılmıştır. Yapılan testler sonucunda, tükenmişlik ve spora özgü başarı motivasyon ölçeği alt boyutları puanları ortalamalarının çalışmada ele alınan cinsiyet, yaş, eğitim durumu, katılımcıların eğitim aldığı spor türü ve spor deneyim süresi değişkenleri açısından farklılık olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda tükenmişlik ve başarı motivasyon değerleri arasında negatif yönlü anlamlı bir korelasyon olduğu ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgular literatür ile tartışılmış ve sonuçlar elde edilmiştir. Sonuçlar ışığında öneriler sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationships between the burnout status of athletes who take ski and curling training and their sport-specific achievement motivation levels. The aim of this study is to examine the relationships between the burnout status and sport-specific achievement motivation levels of athletes and some demographic variables (gender, age, education level, sport type, sport experience). Quantitative research techniques were used to reach data within the scope of the research. In the study, which was designed with the relational screening model, data were collected from a total of 403 participants, 206 women and 197 men, in the research group, online questionnaire in the fall semester of the 2019-2020 academic year. While collecting the data,“Personal Information Form”created by the researcher,“Athlete Burnout Scale”adapted into Turkish by Kelecek, Kara, Çetinkalp and Aşçı (2016) and“Sport- Specific Achievement Motivation Scale”adapted into Turkish by Tiryaki and Gödelek (1997) were used. The data obtained at the end of the data collection process were transferred to the computer environment and analyzed with the SPSS 24 package program. In the process of analyzing and interpreting the data; Percentage frequency analysis was used for the demographic characteristics of athletes and MANOVA analysis was used to determine the significant difference between the sub- dimensions according to the variables, and Pearson Correlation analysis was used to examine the relationship between the sub-dimensions. As a result of the tests, it was determined that the average scores of the sub-dimensions of the burnout and sport-specific achievement motivation scale differ in terms of gender, age, educational status, the type of sport that the participants were trained in, and the duration of sport experience. At the same time, it has been revealed that there is a negative significant correlation between burnout and achievement motivation values. The findings were discussed with the literature and the results were obtained. Suggestions are listed in the light of the results.