12-17 yaş çocuğu olan annelerin ebeveynlikte bilinçli farkındalık düzeyi ve dijital ebeveynlik tutumu ile çocuklarında internet bağımlılığı arasındaki ilişki
The relationship between mindfulness in parenting, digital parenting attitude and adolescent internet addiction of mothers with children aged 12-17
- Tez No: 706201
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE ELAGÖZ YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilinçli farkındalık, İnternet Bağımlılığı, Dijital Ebeveynlik Tutum, Mindfulness in Parenting, Internet Addiction, Digital Parenting Attitude
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada 12-17 yaş çocuğu olan annelerin ebeveynlikte bilinçli farkındalık düzeyi ve dijital ebeveynlik tutumu ile çocuklarındaki internet bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi 12-17 yaş çocuğu olan annelerden oluşmaktadır. Çevrimiçi anketler yoluyla araştırmaya katılmayı kabul eden 179 kişiden“Sosyodemografik Bilgi Formu”,“Ebeveynlikte Bilinçli Farkındalık Ölçeği”,“Dijital Ebeveynlik Tutum Ölçeği”ve“Aile-Çocuk İnternet Bağımlılık Ölçeği”yanıtlamaları istenmiştir. Çalışmada, demografik değişkenler bakımından ebeveynlikte bilinçli farkındalık, dijital ebeveynlik tutumu ve aile- çocuk internet bağımlılığı puanları ve alt boyut puanlarının farklılaşma düzeyleri incelenmiş ve araştırma değişkenleri arasındaki korelasyon ve analizler yapılmıştır. Araştırma verileri, Bağımsız Örneklem t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Pearson Korelasyon Katsayısı kullanılarak IBM SPSS Statistics 22.0 programında olusturulmustur. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre Ebeveynlikte Bilinçli Farkındalık Düzeyleri ile Aile Çocuk İnternet Bağımlılığı Düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır. Ayrıca, Dijital Ebeveynlik Tutum Düzeyleri ile Aile Çocuk İnternet Bağımlılığı Düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır. Ancak, Ebeveynlikte Bilinçli Farkındalık Düzeyleri ile Dijital Ebeveynlik Tutum Düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki yoktur. Sonuçlara göre demografik değişkenler bakımından farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between the level of mindful parenting, digital parenting attitude and children's internet addiction of mothers with children aged 12-17. The sample of the study consists of mothers with children aged 12-17. 179 people agreed to participate in the study through online surveys and were asked to respond to the“Sociodemographic Form”,“Mindfulness in Parenting Scale”,“Digital Parenting Attitude Scale”and“Parent-Child Internet Addiction Scale”. In the study, in terms of demographic variables, the differentiation levels of mindfulness in parenting, parent-child internet addiction and digital parenting attitude scores and sub-dimensions scores were examined, and correlations and analyses between research variables were conducted. The research data was obtained using IBM SPSS Statistics 22.0 program using Independent Sample t-Test, One-Way Analysis of Variance and Pearson Correlation Coefficient. According to the results obtained in the study, there is a statistically significant relationship between Mindfulness in Parenting levels and Parent-Child Internet Addiction levels. In addition, there is a statistically significant relationship between Digital Parenting Attitude levels and Parent-Child Internet Addiction levels. However, there is no statistically significant relationship between Mindfulness in Parenting levels and Digital Parenting Attitude levels. According to the results, there are differences in terms of demographic variables.