Tilia cordata'nın alerjen proteinlerinin tanımlanması
Identification of allergenic proteins from Tilia cordata
- Tez No: 706218
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIK DİDEM KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Alerji, Alerjen, Polen, T. cordata, Polen Alerjisi, Allergy, Allergen, Pollen, T. cordata, pollen Allergy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Polen, mantar sporları, ev tozu akarları, evcil hayvan tüyleri, bazı yiyecek ve içecekler bir çok kişi için zararsız olmasına rağmen bazı kişiler için aşırı duyarlılık meydana getirebilir. Bu duyarlılık alerji olarak adlandırılmıştır. Alerjenler genellikle protein yapıda olup 1873 yılında Charles Blackey' in polenlerin alerjik hastalıklara neden olduğu keşfinden sonra, alerjik hastalıklarda polenlerin önemli rolü olduğu belirlenmiştir. Polenlerin alerjen özellikleri ekzin ve intin tabakalarında bulunan glikoprotein, lipoprotein, polisakkarit ve proteinlerden kaynaklanmaktadır. Bu çalışmada, Gaziantep bölgesinden toplanan Tilia cordata (küçük yapraklı ıhlamur) polenlerinin alerjenik etkisinden sorumlu olan proteinler araştırılmıştır. T.cordata'nın polenleri disseminasyon döneminde Gaziantep Üniversitesi yerleşkesinden toplanarak kurutulmuştur. T. cordata'nın polen morfolojisini belirlemek için Wodehouse yöntemi ile hazırlanan preparatlar, mikroskop altında incelenerek polenler fotoğraflanmıştır. T. cordata'nın polen ekstresi hazırlandıktan sonra alerjen proteinlerinin total konsantrasyonunu saptamak amacı ile BCA yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca T. cordata'nın moleküler ağırlıklarına ayırmak amacı ile SDS-page yöntemi kullanılmış ve proteinler gümüş boyama ile görünür hale getirilmiştir. Yapılan çalışmalarda T. cordata'nın farklı ağırlıklarda 5 adet alerjen proteine sahip olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar ışığında T. cordata'nın alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini ve daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu desteklemektedir. Alerjen proteinlerin tayini, alerjik hastalıklarda tanı ve tedavinin ilk basamağını oluşturması doğru tehşis yapılması açısındanda oldukça önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
There are a lot of environmental allergenic factors such as pollens, fungal spores, house dust mites, some foods and drinks. Although these factors are harmless for most people, they can cause hypersensitivity for some individual. This sensitivity is calling ''allergy''. Allergens generally has a protein, after Charles Blackey's discovery in 1873 that pollens cause allergic diseases, it has been established that pollen play an important role in allergic diseases. The allergenic properties of pollen are due to the glycoprotein, lipoprotein polysaccharide and proteins found in the exine and intin layers. In this study we investigated the allergenic proteins extracted form T. cordata (small-leaved linden) pollen samples collected from Gaziantep region during pollen dissemination period. The morphology of T. cordata pollen was determined by examining the slides prepared using the Wodehouse method under an inverted microscope and images of pollen were captured. Total concentrations of the potentially allergenic proteins in the prepared pollen extracts of T. cordata were determined using the BCA method. In addition, the SDS-PAGE was used to separate the proteins of T. cordata according to their molecular weights, and the proteins were visualized using silver staining. According to our results, T. cordata may cause allergic reactions, and that further comprehensive studies are needed. The determination of allergen proteins is very important in terms of making the correct diagnosis, as it constitutes the first step of diagnosis and treatment in allergic diseases.