Charnley total kalça protezinin geç sonuçları
- Tez No: 70625
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRBÜZ BAYTOK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Charnley, total kalça artroplastisi iv, Charnley, total hip arthroplasty
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 1977-1987 yılları arasında 53 hastanın 67 kalçasına Charnley total kalça artroplastisi uygulandı. Bunlardan on yıl ve üzerinde izlenebilen 33 hastanın 39 kalça artroplastisi klinik yetmezlik, revizyon, asetabular ve femoral gevşeme oranları yönünden değerlendirildi. Dejeneratif osteoartritin en sık etyolojik neden olarak bulunduğu hastalarımızın on dokuzu kadın (% 56), on beşi erkek (%44) idi. Ortalama yaş 46.5 (26 -74) olan olguların on üçünün sağ (%38), on altısının sol (%41) ve beşinin (%15) her iki kalçasına protez uygulanmıştı. En az on, en çok 21, ortalama 13.7 yıl izlenen, Merle D'Aubigne ve PostePin Charnley tarafından değiştirilmiş kriterlerine göre değerlendirilen hastalarda klinik olarak iyi ve mükemmel sonuçların oranı %77 idi. On yıl üzerinde, Kaplan-Meier analizi ile hesaplanan ve sınır revizyon olarak alındığında protezin on yıl ve üzeri yaşam olasılığı %82, olası asetabular komponent yetmezlik oranı %12.8, olası femoral komponent yetmezlik oranı %7.7 olarak hesaplanmıştır. Çalışmamızda total kalça artroplastisinin büyüme çağı sonrası her yaştaki, çeşitli nedenlerle oluşan ağrılı, fonksiyonu bozulmuş ve hareketi kısıtlanmış kalçalarda tercih edilecek tedavi yöntemi olduğu; ancak erken sonuçları genelde çok iyi olan protezlerin, gevşemenin esas artış gösterdiği on yılın üzerindeki takiplerle değerlendirilmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Late Results of Chamley Total Hip Arthroplasty Charnley total hip arthroplasty has been performed for 67 hips of 53 patients between 1977-1987 in Çukurova University Medical Faculty, Department of Orthopaedics and Traumatology. Of these, 39 arthroplasties of 33 patients who could be followed ten years or more were assesed for clinical failure, revision, asetabular and femoral loosening. Degenerative osteoarthritis found to be the most common etiological factor among the patients. Nineteen (%56) patients were female and 15 (%44) were male and the average age was 46.5 (26-74). Thirteen right, 16 left, 5 bilateral hips were operated. The patients were followed 10-21 years (average 13.7 years ), the rate of excellent and good clinical results.assesed according to Merle D'Aubigne and Postel's criterias modified by Charnley, were %77. For ten or more years, using Kaplan-Meier analysis, the survival rate of total prosthesis was calculated %82 when the revision had been accepted as limit. The probability of asetabular component loosening was %12.7 while it was %7.7 for femoral component. In our study, it was concluded that total hip arthroplasty is the treatment of choice for the painful, disfunctioned and movement restricted hips depending on various reasons. Though the early results were usually excellent, it would be convenient and actual to make assessments with follow-ups over ten years after which the loosening markedly increases.