Blokzincir ve akıllı sözleşmelerin finansal hizmetler üzerine etkisi
Impact of blockchain and smart contracts on financial services
- Tez No: 706442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN BİLİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Maliye, Science and Technology, Finance
- Anahtar Kelimeler: Blokzincir, Dağıtık Defter Teknolojisi, Akıllı Sözleşmeler, Merkeziyetsiz Finans, Kripto Para, Blockchain, Distributed Ledger Technology (DLT), Smart Contracts, Decentralized Finance (DeFi), Cryptocurrency
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yöneticiler İçin İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Blokzincir ile dağıtık defter teknolojileri, geleceği önemli derecede etkileyecek önde gelen teknolojiler arasında sayılmaktadır. Bitcoin ve diğer kripto paralar ile herkesin bir şekilde haberdar olmaya başladığı bu teknolojiler özellikle akıllı sözleşmeler ile finans sektörü başta olmak üzere çok büyük bir değişimi vadetmektedir. Merkeziyetsiz Finans adı verilen bu yeni kavram akıllı sözleşmelerin kendine kazandırdığı potansiyel ile geleneksel finans sistemlerindeki işlevleri ve daha da fazlasını aracısız ve otomatik hale getirebiliyor durumdadır. İtibari paraya alternatif elektronik paralar yaratarak bunlar ile ödeme ağları oluşturmaya, türev ürünlere varan yeni yatırım araçları üretmeye ve hatta borçlanma ve takas platformları yaratmaya kadar yayılan bir çeşitlilikte işlev gören bu yeni altyapı geniş ilgi uyandırmayı başarmış görünmektedir. Bu yeni teknolojiler ile birlikte gelen anlık krediler ve haberci/kâhin kavramları bu yeni dünyada yapılabileceklerin sınırlarını çok genişletmektedir. Finans sektörü ile sınırlı olmayan etkileri tedarik zincirinden, gıda güvenliğine, sağlık sistemine ve noterlikler gibi güvenilir üçüncü taraf hizmeti veren her alana yayılmakta, hatta bu sektörleri birbirleri ile entegre edebilme olanağını da sunabilmektedir. Tüm bunlara karşın henüz emekleme döneminde olan bu teknolojiler hem çeşitli riskler içermektedir hem de her iş için en uygun teknoloji olma vasfına sahip değillerdir. Popüler olan taraflarına odaklanmak yerine bu teknolojileri her yönü ile iyi tanımak ve bu bilinçle avantajlarından faydalanmak, tüm ülkelerin yarış haline girdiği bu dönemde gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirmek kritik önemdedir.
Özet (Çeviri)
Blockchain and distributed ledger technologies are considered as the leading technologies that will significantly affect the future. With Bitcoin and other cryptocurrencies, these technologies, which everyone has begun to be aware of in some way, promise a great change with the smart contracts, especially in the financial sector. This new concept, called Decentralized Finance, is able to automate functions in traditional financial systems and many more, with the potential of smart contracts. This new infrastructure, which functions in a variety of ways to create electronic currencies as alternative to fiat money, to create payment networks with them, to produce new investment instruments up to derivative products, and even to creating lending and exchange platforms, seems to have managed to draw great attention. Flash Loans and Oracle concepts that come with these new technologies massively expand the limits of what can be done in this new world. Its effects, which are not limited to the financial sector, extend from the supply chain to food safety, health system and every field that provides reliable third-party services such as notaries, and moreover, it provides the opportunity to integrate these sectors with each other. Despite all these, these technologies, which are still very premature, contain various risks and do not have the characteristics of being the most suitable technology for every job. Instead of focusing on popular parts, it is critical to discover these technologies in every aspect and to benefit from their advantages with this awareness, and to implement the necessary legal regulations in this period when all countries are in a race.