Türkiye'de fintek sektörünün gelişim dinamikleri
Development dynamics of the fintech sector in Turkey
  1. Tez No: 669312
  2. Yazar: SAİT GENÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP ALİ KÜÇÜKÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Fintek, Finans, Teknoloji, Finansal Teknolojiler, Fintech, Finance, Technology, Financial Technologies
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Finans ve teknoloji kavramları Atlantik ötesi ilk kablo hattının başarıyla kurulmasından beri birlikte kullanılıyor olsalar da son dönemlerde Fintek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun nedeni dijital dünyanın sağladığı yeni ve geniş olanakların, özellikle internet ve mobil uygulamaların yaygınlaşarak finansal hizmetleri taşınabilir hale getirmiş olmasıdır. 2008 yılında yaşanan küresel finansal kriz sonrasında yetkili otoritelerce bankalara uygulanan regülasyonların artması, tüketicilerin bankalara olan davranışlarının değişimi, bankaların dijitalleşme ile birlikte hizmet kanallarını çeşitlendirmede yeterli derecede hızlı olamaması, finansal hizmetleri daha iyi, daha hızlı ve daha düşük maliyetlerle sunabilen Fintek firmalarının önünü açmıştır. Teknolojinin yardımı ile finansal hizmetlerin daha kullanıcı dostu haline getirilmesi tüketicilerin bu hizmetlere çok daha kolay ulaşmasını ve yararlanmasını mümkün kılmaktadır. Yapay zeka, robotik süreç otomasyonu, büyük veri, blokzinciri, makine öğrenimi, akıllı sözleşmeler ve biyometrik doğrulama gibi altyapıları kullanan Fintek firmaları, ödeme hizmetleri, kitle fonlaması, varlık yönetimi, kredi derecelendirme, sigorta ve kripto para gibi alanlarda yenilikçi yaklaşımlar ile hizmet vermektedir. Bu tez çalışmasında, Fintek alanında kullanılan teknolojiler ve uygulama alanları incelenmiş, dünyada ve Türkiye'de sektörün durumu hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Çalışmada uluslararası danışmanlık firmalarının Fintek sektörü ile ilgili raporları, sektör ile ilgili düzenlenen seminerlerden elde edilen veriler ve Türkiye'de faaliyet gösteren Fintek firmaları yöneticileri ile yapılan görüşmeler derlenerek Fintek sektörünün büyümesini tetikleyen unsurlar ve yatırıma açık alanların belirlenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the concepts of finance and technology have been used together since the successful establishment of the first transatlantic cable line, it has recently emerged as Fintech. The reason for this is that the new and wide opportunities provided by the digital world, especially the internet and mobile applications, have become widespread and made financial services portable. After the global financial crisis occurred in 2008, the increase in the regulations applied to banks by the responsible authorities, the change in the behavior of consumers towards banks, the banks' inability to diversify their service channels with digitalization, paved the way for Fintech companies that can offer financial services better, faster and also at lower costs. With the help of technology, financial services has become more user-friendly that facilitates consumers to access and benefit from these services much more easily. Using infrastructures such as artificial intelligence, robotic process automation, big data, block chain, machine learning, smart contracts and biometric verification, Fintech companies serve with innovative approaches in areas such as payments, asset management, crowd-funding, leasing, crypto money and insurance. In this thesis, technologies and applications used in Fintech area were examined, sector situation in the world and in Turkey were informed. In this study, it is aimed to determine factors driving the growth of the Fintech sector and the areas, which are open to investment, by reports of international consultancy firms on the Fintech sector, data obtained from the organized seminars in sector and interviews with managers of Fintech companies operating in Turkey.