Lise öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ve aile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social media addiction and family life satisfaction of high school students
- Tez No: 706565
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR FEYZAL KESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmet, İletişim Bilimleri, Psychology, Social Work, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Aile Yaşam Doyumu, Bağımlılık, Sosyal Medya, Dependency, Family Life Satisfaction Social Media
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada; Çanakkale ili Yenice İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren lise ve dengi okullarda eğitim-öğrenim görmekte olan öğrencilerin sosyal medya bağımlılıklarının aile yaşam doyumuna etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden olan ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. 2018-2019 Eğitim öğretim yılı Çanakkale ili Yenice İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren lise ve dengi okullarda eğitim-öğretim görmekte olan öğrenciler bu araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Bu araştırmada örnekleme tekniklerinden olan oransız eleman örnekleme tekniği tercih edilmiştir. Araştırmada, öğrencilerin Sosyo demografik bilgilerinin yer aldığı anket formu, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ve Aile Yaşam Doyumu Ölçekleri kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS 24.0 programında analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Lise ve dengi öğrencilerin aile yaşam doyumu ile sosyal medya bağımlılığı arasındaki ilişkiyi incelemek için yapılan korelasyon analizi sonucuna göre, aile yaşam doyumu ile sosyal medya bağımlılığı alt boyutlarından olan duygu durumu arasında anlamlı bir ilişki vardır (p0,05).
Özet (Çeviri)
In this study; It is aimed to examine the effect of social media addictions on family life satisfaction of students studying at high schools and equivalent schools operating under the Yenice District Directorate of National Education in Çanakkale. Relational survey method, which is one of the qualitative research methods, was used in the research. In the 2018-2019 academic year, students studying at high schools and equivalent schools operating within the scope of Çanakkale Province Yenice District Directorate of National Education constitute the universe of this research. In this study, the disproportionate element sampling technique, which is one of the sampling techniques, was preferred. Data were obtained by using the survey method in the research. Research data were analyzed and interpreted in SPSS 24.0 program. According to the correlation analysis performed to examine the relationship between family life satisfaction and social media addiction of high school and equivalent students, there is a significant relationship between family life satisfaction and mood, which is one of the sub-dimensions of social media addiction (p0.05).