Lise öğrencilerinin internet, sosyal medya ve dijital oyun bağımlılıkları ile yalnızlık, bencillik ve yaşam doyumu düzeyleri arasındaki ilişki, Malatya örneği
The relationship between the internet, social media and digital game addictions of high school students and levels of loneliness, selfiness and life satisfaction, Malatya example
  1. Tez No: 661525
  2. Yazar: CEVAHİR KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEHBİ BAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, dijital oyun bağımlılığı, ergenlik dönemi, yalnızlık, bencillik, psikososyal yapı, yaşam doyumu, Internet addiction, social media addiction, digital game addiction, adolescence, loneliness, selfishness, psychosocial structure, life satisfaction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Günümüzde kullanımı her geçen gün artan internet, insanların bilgi edinme, sörf yapma, alışveriş yapma, oyun oynama, sohbet etme, paylaşımda bulunma, benlik sunumunda bulunma ve boş zamanı değerlendirme aracı olarak yaygın bir kullanım alanına sahip olmaktadır. İnternet kullanımı sürecinde insanların sosyo-kültürel ve psikolojik özellikleri önemli bir etken olarak görülmektedir. Amacımız lise öğrencilerinin internet, sosyal medya ve dijital oyun bağımlılığı düzeylerini ölçmek ve ergenlerin yalnızlık, bencillik, yaşam doyumu, psikososyal yapısı, cinsiyeti, aile yapısı, biyolojik yapısı, ekonomik düzeyleri vb. özellikleri ile bu bağımlılık türleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma sonucunda bunlar arasındaki ilişkileri ortaya koymaktır. Çalışma Malatya ilinde ikamet eden 990 lise öğrencisinin katılımıyla gerçekleşmiş. Araştırmada açıklayıcı ve betimleyici yöntem kullanılarak literatür taraması yapılmış ve anket tekniği uygulanmıştır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Young İnternet Bağımlılığı Kısa Formu, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği, Oyun Bağımlılığı Ölçeği (GAS; Game Addiction Scale, UCLA Yalnızlık Ölçeği Kısa Versiyonu, Bencillik Ölçeği/ Uyumsal Bencillik ve Yaşam Doyumu Ölçeğinden faydalanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 21,0 paket programı kullanılmıştır. Betimsel istatistikler için frekans tabloları uygulanırken değişkenler arasındaki ilişkiler için ise yüzde analizleri yapılmıştır. Ölçekler arasındaki analizler için kolerasyon tekniğinden faydalanılmış ve değişkenler arasındaki anlamlılık değerleri için Kruskal Walis H Testi, Anova Testi, T testi vb. testler kullanılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre, örneklemin genel çoğunluğun interneti boş zamanını değerlendirmek, sörf yapmak ve oyun oynamak için kullandığı görülmüştür. Ayrıca örneklemimizin genel çoğunluğu bir gün içinde internette 1-5 saat arası vakit geçirdiklerini dile getirmiştir. Örneklemin yaklaşık %25'inin yüksek düzey internet bağımlısı olması da araştırmamız açısında önemli bir sonuçtur. Cinsiyet ile internet, sosyal medya, dijital oyun bağımlılığı; yalnızlık, bencillik, yaşam doyumu arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Bireylerimizin internette geçirdikleri süre, interneti kullanma amaçları, yalnızlık, bencillik ve yaşam doyumu düzeyleri, en çok kullandıkları sosyal medya hesapları, kullandıkları sosyal medya hesap sayıları, sosyal medyada selfi paylaşma sıklıkları ve aile birlikteliği ile internet ve sosyal medya bağımlılığı arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca en çok oynanan oyun ile dijital oyun bağımlılığı arasında da anlamalı ilişkiler bulunmuştur. Çalışmamızda internet, sosyal medya ve dijital oyun bağımlılıkları ile ekonomik gelir, sınıf düzeyi ve yaş faktörü arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Elde edilen tüm bu sonuçlar araştırmamızın genel amacını desteklemektedir. Ayrıca bu sonuçlar internet, sosyal medya ve dijital oyun bağımlılığı gibi patolojik davranışların toplumda giderek artığını ve bu davranışların bireylerin gerek sosyo-kültürel gerekse de psikolojik yapılarında derin yaralar açtığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, the use of the internet, which is increasing day by day, has a widespread use area as a tool for people to obtain information, surf, shop, play games, chat, share, self-presentation and use leisure time. Socio-cultural and psychological characteristics of people are seen as an important factor in the process of internet use. Our aim is to measure the internet, social media, digital game addiction levels of high school students and to examine the relationship between adolescents' loneliness, selfishness, life satisfaction, psychosocial structure, gender, family structure, biological structure, economic level etc. characteristics. As a result of the research, it is to reveal the meaningful relationships between them. The study was realized with the participation of 990 high school students residing in Malatya province. In the research, literature review was made using illustrative and descriptive methods and questionnaire technique was applied. Personal Information Form, Young's Internet Addiction Short Form, Social Media Addiction Scale, Game Addiction Scale (GAS; Game Addiction Scale, UCLA Loneliness Scale Short Version, Selfishness Scale / Adaptive Selfishness and Life Satisfaction Scale were used in research. SPSS 21.0 package program was used in the analysis of the data. While frequency tables were applied for descriptive statistics, percentage analyses were made for relationships between variables. Correlation technique was used for analysis between scales and Kruskal Walis H Test, Anova Test, T test etc. were used for significance values between variables. According to the findings obtained as a result of the study, it was seen that the majority of the sample used the internet for leisure time, surfing and playing games. In addition, the general majority of our sample stated that they spend 1-5 hours on the internet in a day. Approximately 25% of the sample is highly internet addicted is also an important result for our research. Significant relationships were found between gender and internet, social media, digital game addiction, loneliness, selfishness and life satisfaction. The meaningful relationships were found between the time spent by our individuals on the internet, their purpose of using the internet, their level of loneliness, selfishness and life satisfaction, the social media accounts they use the most, the number of social media accounts they use, the frequency of self-sharing on social media and family unity, internet and social media addiction. On the other hand, there was found between the most played game and digital game addiction. In our study, there was not found any relationships between internet, social media and digital game addictions and economic income, class level and age factor. All these results obtained support the general purpose of our research. In addition, these results show that pathological behaviours such as internet, social media and digital game addiction are increasing in society and these behaviours cause deep hurts in both the socio-cultural and psychological structures of individuals.