1871-1900 yılları arasında Alman basınında Türk-Alman ilişkileri
Turkish-German relations in the German press between 1871 and 1900
  1. Tez No: 706579
  2. Yazar: ZEYNEP TEMİZSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBADİ ALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk-Alman İlişkileri, Osmanlı-Rus Savaşı, Berlin Antlaşması, Anadolu Demiryolu, II. Wilhelm, Turkish-German Relations, Ottoman-Russian War, Treaty of Berlin, Anatolian Railway, II. Wilhelm
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Basın, içerisinde bulunduğu döneme ait olayların kamuoyuna yansıtmasında kullanılan önemli bir kitle iletişim aracıdır. Kamuoyunun düşüncelerini, tutumlarını da etkileyebilecek bir araç olan basın ve özellikle gazeteler, olumlu veya olumsuz yönde yaşanan olayların farklı görüşlere sahip kişiler tarafından aktarılmasıyla, döneme ait bilgiler edinilmesini sağlaması açısından da önem arz etmektedir. 1871-1900 yılları arasında Alman basınında Türk-Alman ilişkileri ile ilgili Alman basınında yer alan Allgemeine, Rosenheimer Anzeiger ve Die Post gazetelerinde yer alan haberler ayrıntılı bir biçimde incelenmiştir. Günlük olarak basılan bu üç gazete, 1871-1900 yılları arasında Osmanlı Devleti'ni siyasi, askeri, mali ve sosyal alanda ilgilendiren olayların tamamını içermesi açısından öne çıkmaktadır. Osmanlı- Sırbistan, Karadağ Savaşı, Osmanlı-Rus Savaşı (1877-1878) ve sonucunda imzalanan, Balkan Yarımadası'nın düzenini değiştiren Berlin Antlaşması gibi siyasi olaylarla ilgili oldukça fazla haber tespit edilen Allgemeine, Rosenheimer Anzeiger ve Die Post Alman gazetelerinde, Türk-Alman ilişkilerini ileri safhaya çıkaran sosyal gelişmelerin yanı sıra Anadolu demiryolu, Osmanlı Devleti'ndeki vergiler, tahviller gibi malî alanda da önemli haberler ayrıntılı bir biçimde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Press is an important mass media which reflects the events which is belonging to the current period to the public opinion. The press and especially newspapers, which are a tool that can also affect the thoughts and attitudes of the public, are also important in terms of providing information about the period by conveying positive or negative events by people with different views. Between 1871-1900, the news in the German press about Turkish-German relations in the Allgemeine, Rosenheimer Anzeiger and Die Post newspapers were examined in detail. These three newspapers, which were published daily, stand out in terms of covering all the events that concerned the Ottoman Empire in the political, military, financial and social fields between 1871-1900. In the German newspapers, where a lot of news was detected about the political events such as the Ottoman-Serbian, Montenegrin War, the Ottoman-Russian War (1877-1878) and the Berlin Treaty, which was signed as a result and changed the order of the Balkan Peninsula, important news in the financial field such as the Anatolian railway, taxes and bonds in the Ottoman Empire as well as the social developments that took the Turkish-German relations to the higher level were evaluated in detail.