Hz. Peygamber ve mizah
The Prophet Muhammad and humour
- Tez No: 706599
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Hz. Peygamber, Mizah, Şaka, Tarih, Hadith, The Prophet, Joke, Laugh, History
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
İnsan doğasında var olan rahatlama ve eğlenme arzusunun en bariz yansımalarından birisi de mizah olgusudur. Hayatın zorlu zamanlarında sıkıntılarımızı hafifleten en etkili yöntemlerden birisi olan mizah, tıpkı yemeğe tat vermesi için kararında olması gereken tuz misali dozunu aşmadığı sürece bireysel ve toplumsal ilişkilerimize olumlu katkılar sunar. Tarih boyunca din ve mizah birbirinin karşıtı iki olgu olarak görülmüştür. Bu yaklaşım dinlerin tamamen ciddiyet gerektiren bir alanı temsil ettiği görüşünün ağır basmasındandır. Elbette din olgusu, getirdiği ahlaki prensipleri ile müntesiplerinin yaşam tarzlarının nasıl olması gerektiğine dair ilkeler koyar, bu yönüyle din ciddi bir iştir. Ancak insan, fıtratında var olan bazı duyguları ne kadar bastırırsa bastırsın tamamen yok edemez. Mizah yapmak, gülmek, güldürmek gibi kimi arzular uygun bir alan bulduğunda kendilerini hemencecik gösteriverir. İnsan duyguları ve eylemlerine damgasını vuran en belirleyici etken, kişinin inançlarıdır. Bu noktadan hareketle araştırmamız, genelde bu inançların temelini oluşturan din olgusunu, özelde de İslâm-mizah ilişkisini, Hz. Peygamber'in bu konudaki örnekliğini, Müslümanlarca ortaya konan zengin mizahi kültürün verileri ile gözler önüne sermeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Religion and humor have been accepted as controvercial issue throughout the history for years. The main issue regarding this problem is that religion represents the main domain in history.For that reason religion puts forward life style of its followers and ethical issues of its users and therefore it is a serious issue. So, human beings can not anhiliate some of these feelings they face how much these feleings surpress them. Some of these feelings maket hem laugh, follow their desires .For having this feelinf for example humor maket hem have a desire of relaxing that exists in the natüre of the humanity. Being one of the effective feelings in our life humor provide having good relationships and contribution in following our way of living. All of them provide to have a desire of individual beliefs.From this point of view my study puts forward the relations between İslâm and humor with an example Prophet Mohammad and datas involving rich culture of humor done by Moslems.