Diyabetik ayak hastalarında TC-99M mibi sintigrafisinin amputasyon seviyesinin belirlenmesinde rolü nedir?
What is the role of TC-99M mibi scitigraphy in determining the amputation level in patients with diabetic foot?
- Tez No: 706616
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FIRAT OZAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Amputasyon, Diyabetik Ayak, MİBİ, Tc-99m, Sintigrafi, Amputation, Diabetic Foot, MIBI, Tc-99m, scintigraphy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Hücrede meydana gelen mitokondriyal hasar ile Tc-99m MİBİ sintigrafisinde tutulum arasında pozitif bir ilişki vardır. Diyabetik ayak ülseri meydana gelen hastalarda hücre ölümü ile birlikte ciddi mitokondriyel disfonksiyon meydana gelir. Bu çalışmanın amacı diyabetik ayak ülserli hastaların amputasyon seviyesinin berlirlenmesinde ve prognozun tayin edilmesinde Tc-99m MİBİ sintigrafisinin kullanılabilirliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya prospektif olarak 24 diyabetik ayak ülserli hasta dahil edildi. Yapılan ilk cerrahi sonrası başarı sağlanan hastalar Grup 1 (18 hasta), yapılan cerrahi girişimin yetersiz olduğu ve daha ileri bir cerrahiye ihtiyaç duyan hastalar ise Grup 2 (6 hasta) olarak adlandırıldı. Hastalara cerrahi öncesi Tc-99m MİBİ sintigrafisi çekildi. Yaralı ayağın sağlam ayağa göre Tc-99m MİBİ tutulum oranları kaydedildi. Cerrahi sırasında derin doku kültürü alındı. Hastaların ESH, WBC, CRP ve albümin değerleri ölçüldü. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 63,4 ± 11,3 (42-86). Erkek kadın oranı 3/8. Her iki gruba alınan hastalar arasında yaş, cinsiyet, preoperatif wagner skoru ve diyabet süresi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Grup 1'de yaralı ayak/sağlam ayak Tc-99m MİBİ tutulum oranı 10. Saniyede 1,85 ± 0,19, Grup 2 'de 4,42 ± 1,70 (p=0,012). Grup 1'de yaralı ayak/sağlam ayak Tc-99m MİBİ tutulum oranı 30. Saniyede 2,11 ± 0,35 Grup 2'de 4,45 ± 1,04 (p=0,033). Grup 1'de CRP düzeyi 86,04 ± 21,87 (2-322) mg/dL iken Grup 2 'de 144,43 ± 27,54 (107-281) mg/dL olarak ölçüldü (p=0,040). Yaralı ayak/sağlam ayak Tc-99m MİBİ 10. ve 30. saniyede tutulum ile CRP değerleri arasında pozitif , albümin değerleri arasında negatif korelasyon bulundu. Sonuç: Tc-99m MİBİ tutulum oranları ile kötü prognoz arasında anlamlı bir ilişki vardır. Prediktif değerler arasında yer alan CRP ve albümin düzeyleri ile Tc-99m MİBİ tutulumu arasındaki korelasyon bu ilişikiyi doğrulamaktadır. Amputasyon seviyesine karar vermek için Tc-99m MİBİ sintigrafisi dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aım: There is a positive relationship between mitochondrial damage in the cell and uptake in Tc-99m MIBI scintigraphy. Severe mitochondrial dysfunction with cell death occurs in patients with diabetic foot ulcers. This study aims to reveal whether there is a relationship between Tc-99m MIBI uptake rates and poor prognosis and reamputation risk in patients with diabetic foot ulcers. Materıals And Methods: Prospectively twenty-four patients with diabetic foot ulcers were included in the study. The patients who were successful after the first surgery were named Group 1 (18 patient), and the patients who had insufficient surgical intervention and needed further surgery were named Group 2 (6 patient). Tc-99m MIBI scintigraphy was obtained before surgery. The Tc-99m MIBI uptake rates of the injured foot relative to the healthy foot were recorded. Deep tissue culture was taken at surgery. ESR, WBC, CRP and albumin values of the patients were measured. Results: The average age of the patients participating in the study is 63.4 ± 11.3 (42-86). Male to female ratio is 8/3. There was no statistically significant difference between the patients included in both groups in terms of age, gender, wagner score and duration of diabetes. Injured foot / healthy foot Tc-99m MIBI involvement rate in Group 1 was 1.85 ± 0.19 in 10. seconds , 4.42 ± 1.70 in Group 2 in 10. seconds(p=0,012). Injured foot / healthy foot Tc-99m MIBI involvement rate in Group 1 2.11 ± 0.35 in 30. Second, 4.45 ± 1.04 in Group 2 in 30. Second (p=0,033). While the CRP level was 86.04 ± 21.87 (2-322) mg / dL in Group 1, it was measured as 144.43 ± 27.54 (107-281) mg / dL in Group 2 (p=0,040). There is a positive correlation between wounded foot / healthy foot Tc-99m MİBİ involvement rates at 10 and 30 seconds and CRP values, and a negative correlation between albumin values. Conclusıon: There is a significant relationship between Tc-99m MIBI involvement rates and poor prognosis and reamputation. The correlation between CRP and albumin levels, which are among the predictive values, and Tc-99m MIBI uptake confirms this relationship. In diabetic foot ulcers, which are difficult to management and treatment, Tc-99m MIBI scintigraphy should be considered in order to decide on the level of amputation.