Impact of covid -19 pandemic on glycemic regulation in type 2 diabetes mellitus patients and evaluation of diabetes distress scale
Tip 2 diabetes mellitus hastalarında covid-19 pandemisinin glisemik regülasyona etkisi ve diyabet sıkıntı ölçeğinin değerlendirilmesi
- Tez No: 815473
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALE ARIK TAŞYIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, COVID-19, glisemik kontrol, Pandemi etkisi, Diabetes, COVID-19, Type 2 diabetes mellitus, Glycemic regulation, Pandemic impact
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
COVID-19 pandemisinin sağlık hizmetlerinin devamlılığı üzerinde önemli etkileri olmuştur. Özellikle kronik hastalığı olan bireylerin hastalık izlemi ve yönetiminde aksaklıklar yaşanmıştır. Bu araştırmada, pandeminin diyabetli bireylerde kan şekeri regülasyonu üzerine etkisini ve bu dönemde diyabete bağlı sıkıntı durumunu değerlendirmek amaçlanmıştır. Pandemi öncesi ve pandemi sırasındaki veriler, tıbbi kayıtlar ve telefon görüşmeleri yoluyla yapılandırılmış anket aracılığıyla toplanmıştır. Toplam 70 hasta ile görüşülmüş ve 42 hastanın verileri analizlere dahil edilmiştir. Katılımcıların çoğunluğu (%79.1) tedavi alma davranışına yüksek uyum göstermiş ve düşük düzeyde (%92.7) stres bildirmiştir. Analizlerde, COVID-19 pandemisinden önce ve sonra yapılan fiziksel aktivite düzeyi (sırasıyla p = 0.128, p=0.869) ve pandemi sırasında COVID-19 geçirmiş olma ile HbA1C seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p = 0.846). COVID-19 enfeksiyonu ile ilaca uyum arasında da anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir (p=0.543). Ayrıca, HbA1C ve açlık kan şekeri düzeylerinde pandemi öncesi ve pandemi dönemi arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (sırasıyla p = 0.883 ve p=0.513). Araştırma sonucunda, araştırma örneğine seçilen hastaların düzenli sağlık hizmetine ulaşabildiği sonucuna ulaşılmış ve sağlık krizleri sırasında diyabetli bireyler için sürekli destek ve müdahalelerin önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Diabetes and COVID-19 have significant impacts on healthcare, with worse outcomes for individuals affected by both conditions. The study design is an observational before and after study design used to assess the effect of Covid-19 pandemic on glycemic regulation in patients with type 2 diabetes mellitus in Turkey. Data were collected through medical records and structured questionnaire over telephone interviews. A total of 70 patients were interviewed, and data from 42 patients were analyzed. The majority of participants were males (61.4%), married (80.6%), with a mean age of 58.2 years, 48.6% had completed high school education or higher. 24.3% were employed. The majority (79.1%) demonstrated a high level of compliance with medication-taking behavior. The majority of the participants (92.7%) reported low stress. The analysis revealed no statistically significant relationship between exercising and HbA1C levels, both before and after the COVID-19 pandemic (p = 0.128, p = 0.869, respectively). No significant association was found between contracting COVID-19 and HbA1C levels (p = 0.846). Additionally, no significant relationship was observed between COVID-19 infection and compliance with medication (p = 0.543). Moreover, no significant differences were found in HbA1C and fasting blood glucose levels between the pre-pandemic and pandemic periods (p = 0.883, p = 0.513, respectively). These findings highlight the need for ongoing support and interventions for individuals with diabetes during health crises.