Köpeklerin termal yanıklarında antioksidanların yara iyileşmesi üzerine etkileri
The Effects of antioxidants on wound healing in thermal burns in dogs
- Tez No: 70669
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHTİYAR BAKIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Termal yanık, Serbest radikal, Lipit peroksidasyonu, Antioksidan, Yara iyileşmesi III, Thermal burns, Free radical, Lipid peroxidation, Antioxidants, Burn healing. IV
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
1. ÖZ Bu çalışmada; köpeklerde deneysel olarak oluşturulan termal yanıklarda, antioksidan ajanların klinik yara iyileşmesi, bazı biyokimyasal kan parametreleri ve histopatolojik bulgular üzerine etkileri araştırıldı. Çalışma materyalini, 20 adet sokak köpeği oluşturdu. Yanık öncesi alınan kan örnekleri, yanık sonrası 1, 3, 7 ve 15. günlerde alman kan örnekleri ile aradaki değişiklikleri karşılaştırmak üzere incelendi. Köpekler biri kontrol diğer üçü deneme olmak üzere 5 'erli 4 ayrı gruba ayrıldı. Hayvanların göğüs çeperi traş ve dezenfekte edildikten sonra penthotal ile genel anesteziye alınarak demir damga ile sağ veya sol göğüs üzerinde 16 cm çapında üçüncü derece yanık oluşturuldu. Yanığı takiben yarım saat sonra tüm gruplara gümüş sulfadiazine kremi uygulandı. K grubuna klasik yanık yara tedavisi yapılırken 10 gün süreyle C grubuna parenteral vitamin-C, E grubuna parenteral vitamin-E ve P grubuna da oral pentoxifylline verildi. Klinik olarak tüm gruplarda, 1, 3, 7, 15 ve 22. günlerde yanık bölgesinde ödem oluşumu, irinleşme durumu, eskarın atılmaya başlama ve bitiş süreleri (gün), yara iyileşme alanları (cm2) incelenerek karşılaştırıldı. Olguların yanık öncesi kanlan alınarak, yanık sonrası 1, 3, 7 ve 15. günlerdeki biyokimyasal değerler ile karşılaştırıldı. Tüm gruplarda normal parametreler ile serum MDA, potasyum ve sodyum konsantrasyonları, serum AST ve ALT aktiviteleri istatistiki olarak karşılaştırıldı. Histopatolojik olarak tüm gruplardan sağlam ve yanık dokuyu kapsayan örnekler alınarak incelendi.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT The Effects of Antioxidants on Wound Healing in Thermal Burns in Dogs. In this study; the effect of antioxidant agents on healing, biochemical blood parameters and histologic changes on experimental thermal burns were tested in dogs. The study consisted of 20 dogs. Blood samples collected before and 1st 3rd, 7th and 1 5th day after burns were examined. Each group consisted of 5 dogs. After cleaning and shaving the area grade III. experimental burn were made on the thorax bilaterally by iron marker. Half and hour after burn silver sulphadiasine were applied on the area in all groups. Classical burn therapy was made for K group, parentheral vitamin C was given in C group, parenteral vitamin E was given in E group, per oral Pentoxifylline was given in P group for 10 days. Beginning and resolution of edema, inflammation, scar tissue and area of burns were examined clinically, and compared in each group, in the 1st, 3rd, 7th, 15th, and 22nd days. Blood samples, collected before and after 1st, 3rd, 7th, and 15th days of burns, histological analyse were made in all groups between normal tissue and burned tissue.