Avukatın hapis hakkı
Lawyer's right of retention
  1. Tez No: 706690
  2. Yazar: AHMET YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM MERİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hapis Hakkı, Avukatın Hapis Hakkı, Avukatın Hapis Hakkının Şartları, Hapis Hakkının Kullanılması ve Hükümleri, The Right of Retention, Lawyer's Right of Retention, The Conditions of the Right of Retention, Use and Terms of the Right of Retention
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Çalışmamız, genelde 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 950 ilâ 953. maddelerinde düzenlenen genel hapis hakkı ile özelde 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 39/2 ile 166/1 maddelerinde düzenlenen avukatın hapis hakkını konu almaktadır. Genel olarak hapis hakkı, borçlunun taşınır mallarına ve kıymetli evrakına onun rızasıyla zilyet bulunan alacaklının muaccel olan ve bu eşya ve evrakla doğal bir bağlantısı bulunan alacağının güvencesi olarak alıkoyma ve paraya çevirme yetkisi veren bir aynî haktır. Avukatın hapis hakkı ise, avukatın, muaccel hale gelmiş akdi ve bazı hallerde yasal vekâlet ücreti ile yaptığı giderlerden doğan alacakları nedeniyle ve önceden yazılı bildirimde bulunup hesap vermek şartıyla, müvekkili tarafından kendisine verilen veya ahzu kabz yetkisiyle müvekkili namına kendisinin aldığı para, mal ve diğer kıymetleri müvekkiline iade etmeyip elinde tutmasını sağlayan ve gerektiğinde de paraya çevirme yetkisi tanıyan bir haktır. Avukat, Avukatlık Kanunu'ndan kaynaklanan bu hakkını, sadece muaccel olan vekâlet ücreti alacakları ile yaptığı giderler oranında ve hapis hakkını kullanmadan önce müvekkiline yazılı bildirim yaparak kullanabilmektedir. Aksi halde, avukatın hapis hakkının şartları yerine getirilmeden hapis hakkının kullanılması ve dolayısıyla avukatın hapis hakkının hükümlerinin doğması mümkün olmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Our study deals with the general right of retention, which is regulated in articles 950 to 953 of the Turkish Civil Code No. 4721 in general, and the right of retention of the lawyer, which is regulated in articles 39/2 and 166/1 of the Legal Profession Act No. 1136 in particular.In general retention is a right in rem which provides the authority to the creditor to retain and liquidate debtor's movable property and securities having a natural relation with the debt and in creditor's possession with debtor's consent, against creditor's due receivables, which are due and have a natural connection with these goods and documents. The lawyer's right of retention is the return of the money, goods and other assets given to him/her by his/her client or received on behalf of his/her client with the authority of acceptance, on the condition that the lawyer's receivables arising from the contractual, in some cases, contingency fees, and expenses incurred, and on the condition that s/he gives an account in writing, are returned to the client. It is a right that allows it to be kept in its own hands, and that gives the right to convert it into money when necessary.A lawyer can exercise this right arising from the Legal Profession Act only in proportion to his due lawyer's fees receivables and expenses incurred, make written notice to his client before exercising his right of retention. Otherwise, without fulfilling the conditions of the lawyer's right of retentipn, it is not possible to exercise the right of retention and therefore the provisions of the right of retention of the lawyer to arise.