Sigara bırakmak için başvuran hastalarda motivasyonel görüşmeye ek olarak cep telefonu sigara bırakma uygulaması kullanımının sigara bırakma üzerine etkisi
The effect of mobile phone smoking cessation application use on smoking cessation in addition to motivational interviewing in patients applying to quit smoking
- Tez No: 706704
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK MISTIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sigara bırakma, Motivasyonel görüşme, Telefon uygulaması, Smoking cessation, motivational interview, phone application
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Sigara, dünyada önlenebilir hastalık ve ölümlerin en önemli sebeplerinden biridir. DM, HT vb. gibi kronik hastalıklarda da kullanılan akıllı telefon uygulamalarının sigara bırakma alanında kullanımı yaygınlaşmaktadır. Bu araştırmada; sigara bırakmak için başvuran hastalarda motivasyonel görüşmeye ek olarak akıllı telefon uygulamalarından birini kullanarak, bu uygulamaların sigarayı bırakmada etkin olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Aile Hekimliği Anabilim Dalı (A.D.) polikliniğinde Ocak-Temmuz 2020 tarihleri arasında her gün günde en az bir sigara içen ve sigarayı bırakmak isteyen 18-65 yaş arası hastaların dahil edildiği randomize kontrollü bir çalışmadır. Prospektif tipteki çalışmada hastalar 6 ay takip edilmiş ve toplam on görüşme yapılmıştır. İlk görüşmede kişisel bilgi formu ve FNBT uygulanmış olup motivasyonel ve davranış değişikliği görüşmesi yapılmıştır. Müdahale grubuna telefon uygulaması yükletilmiştir. Hastalarla ilk ay haftada bir, ikinci ay 15 günde bir ve sonrasında aylık motivasyonel görüşmeler yapılmıştır. Birinci, üçüncü ve altıncı ayda kişinin kendi bildirdiği sigara bırakma durumları değerlendirilmiştir. Bulgular: Sigara kullanan 63 hasta çalışmaya katılmış, kontrol grubunda 25 ve müdahale grubunda 25 olmak üzere 50 hasta çalışmayı tamamlamıştır. Birinci, üçüncü ve altıncı ayda uzun süreli sigara bırakma bulguları her iki grup için değerlendirilmiştir. Birinci ayda; müdahale grubundaki hastaların %64'ü, kontrol grubundaki hastaların %32'si üçüncü ayda; müdahale grubunun %56'sı kontrol grubunun % 32'si, altıncı ayda sırasıyla müdahale grubunun %44'ü; kontrol grubunun %24'ü sigarayı bırakmıştır. Sigara bırakma oranları müdahale grubunda daha yüksek olmasına rağmen birinci aydan sonra istatistiksel olarak anlamlı farklılık elde edilememiştir. Sonuç: Akıllı telefon mobil uygulaması, bırakma oranındaki artışı teşvik etmede olumlu bir etki göstermiştir. Yapılan müdahale 30 günlük sigara bırakma başarısında etkili bulunmuştur. Üçüncü ve altıncı ayda daha yüksek bırakma yüzdelerine rağmen uygulama etkili olmamıştır. Uygulamaya yeni özelliklerin eklenmesi ve sık güncellemeler yapılmasıyla müdahalenin etkinliği artırılabilir ve sosyoekonomik açıdan sigara bırakmak isteyenlere fayda sağlayabilir. Ülkemizde bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Smoking is one of the most important causes of preventable diseases and deaths in the world. The use of smartphone applications, which are also used in chronic diseases such as DM, HT etc., recently the use of smartphone applications has become increasingly widespread to strengthen efforts for smoking cessation. The purpose of this study is; to investigate whether these applications are effective in quitting smoking by using one of the smartphone applications in addition to motivational interviewing in patients who applied for giving up smoking. Materials and methods: A randomized controlled intervention study was conducted at the Erciyes University Faculty of Medicine (EUTF) Family Medicine Department clinic between January and July 2020. Adults aged 18-65 years who smoke at least one cigarette a day were included in the study. In the prospective study, the patients were followed for 6 months and a total of ten interviews were made. Personal information form and FNBT scale were applied in the first interview, and a motivational and behavior change interview was conducted. A phone application was installed on the intervention group. Afterwards, the smoking status of the patients was evaluated by telephone or face-to-face. Motivational interviews were held once a week for the first month, once every 2 weeks for the second month and after once a month. The outcome is self-reported smoking cessation after 1 month and 3 month and 6 months. Results: Sixty three smokers participated in the study. Fifty patients completed the study, 25 controls and 25 interventions. Long-term smoking cessation findings at the first, third and sixth months were evaluated for both groups. Success rate in the first month was 64% for intervention group and 32% in the control group; for the third month it was 56% in the intervention group and 32% in the control group for the sixth month it was 44% in the intervention group and 24% in the control group. Although smoking cessation rates were higher in the intervention group, no statistically significant increase was obtained after the first month. Conclusion: The smartphone mobile application showed a positive effect in promoting the increase in the smoking quitting rate. The intervention was found to be effective in 30-day smoking cessation success. Despite higher smoking quitting rates at 3 and 6 months, the application was not effective. The effectiveness of the response can be increased by adding new features and frequent updates to the application and socioeconomically, it can benefit those who want to quit smoking. More research is needed on this subject in our country.