The representation of trauma and gender-based violence in graphic narratives: Keum Suk Gendry-Kim's Grass, Una's Becoming Unbecoming and Katie Green's Lighter Than My Shadow
Travma ve cinsel şiddetin grafik anlatılarda temsili: Keum Suk Gendry-Kim'in Grass'i, Una's Becoming Unbecoming'i ve Katie Green'in Lighter Than My Shadow'u
- Tez No: 856110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA YILDIZ BAĞÇE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Grafik anlatı, çizgi roman, cinsiyete dayalı şiddet, travma, cinsel şiddet, Graphic narratives, comics, gender-based violence, trauma, sexual trauma
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu tez kadınların ürettikleri grafik anlatılarda travmatik cinsel şiddetin temsilini araştırmaktadır. Çalışma, kadınların yaşadıkları travmanın derinliğini yansıtabilmek için kullandıkları grafik anlatıya özgü stratejileri inceleyerek, kadınların hem türün imkanlarını hem de travmaya ilişkin kavrayışımızı nasıl zenginleştirdiğini araştırır. Keum Suk Gendry-Kim'in Grass(2019), Una'nın Becoming Unbecoming(2015), Katie Green'in Lighter Than My Shadow (2013) eserlerine bakarak, grafik anlatının yazılı-görsel öğelerinin her kadının farklı şekilde içinden geçtiği travmatik cinsel şiddeti nasıl cisimleştirdiğine yoğunlaşır ve türün iki yönlü anlatısıyla travmayı kavrayışımızı derinleştirdiğini savunur. Bu eserler, cinsel şiddetin karmaşıklığını görünür kılarak, travmanın büyük çaptaki olayların ürünü olduğu tezini reddeder. Cinsel şiddetin her yerde karşılaşılabilecek sinsi bir tehdit oluşuna dikkat çekerek kadınların duygusal, epistemik ve cinsel biçimiyle şiddeti çok katmanlı yaşadıklarını vurgular. Bu kadınların tasvir ettikleri travma yekpare, konuşulamaz, yada temsil edilemez değildir; aksine, kadınlar çoğu zaman susturulmuş, kolektif hafızadan silinmiş ya da göz ardı edilmiştir. Bu grafik anlatılar kişisel bir mücadele yerine devamlılık arz eden toplumsal bir çabaya dönüşen yeni iyileşme yolları da sunar. Dahası, ikincil travma fikrini de dönüştürüp, başkalarının travmatik tecrübeleriyle iyileşebileceğimizi, başkalarının da bizim tecrübelerimizle iyileşebileceğini önerirler. Travmatik tecrübelerini anlatarak kurban kavramını da kendi travmasını temsil edebilen kişiye dönüştürürler. Bedenlenmiş ve duygudan gelen bilginin önemine ve acının aktarımında duygulanıma dayanan tanıklığın gereğini vurgularlar. Tez, bu yönleriyle, grafik anlatıların kadınların tecrübelerinin paylaşılabileceği, anlaşılabileceği duygulanım toplulukları oluşturma potansiyeline sahip olduğuna ve bu sayede cinsel şiddetin ele alınmasını mümkün kılan bir farkındalık oluşturabileceğine dikkat çeker.
Özet (Çeviri)
This dissertation explores the representation of traumatic gender-based violence in graphic narratives by women. Delving into the distinct medium-specific strategies women comics creators employ to capture the depth of their traumas, this study examines how these comics creators expand both the affordances of the medium and our understanding of trauma. With a focus on Keum Suk Gendry-Kim's Grass (2019), Una's Becoming Unbecoming (2015), Katie Green's Lighter Than My Shadow (2013), this study zooms in on the unique ways the verbo-visual elements of graphic narratives delineate each woman's singular traumatic gendered violence, arguing that its dual register deepens our comprehension of trauma. In making the complexities of gender-based violence visible, these works push against an understanding that views it as engendered by massive events. Drawing attention to its insidious nature, they point to the manifold forms of violence women experience, from emotional to epistemic to sexual violence. Trauma as delineated by these women is not a monolithic experience, nor is it 'unspeakable' or 'unrepresentable,' rather women who've suffered gendered violence are often silenced, erased from public memory or exposed to neglect. These comics creators present new avenues for healing, shifting it from an intensely personal effort to a continuous, societal endeavor. Moreover, they expand and reframe the concept of vicarious traumatization, proposing that we are healed through others' experiences and may heal others through ours. In recounting their traumatic experiences, they propose a changed idea of victimhood, where one is able to represent one's own trauma. They point to the significance of embodied, emotional knowledge and affective witnessing in the transmission of pain. This study highlights graphic narrative's potential to establish affective communities where women's experiences may be shared and understood, thereby fostering an awareness through which gendered violence may be addressed.