Taganberdi Purmend'in 'Arzuwlar' adlı eseri üzerine dil incelemesi (Ses-biçim)
Language examination on Taganberdi Purmend's 'Arzuwlar' (Phonology-morphology)
  1. Tez No: 706761
  2. Yazar: BURAK SALAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Morfoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Morphology, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe, İran Türkmen Türkçesi, Türkmensahra, İran, Turkish, Iranian Turkmen Turkish, Turkmensahra, Iran
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
İran Türk tarihî, genel bir ifadeyle Gazne Devleti'nden başlayarak 1925 Kaçar Hanedanlığının yıkılıp Pehlevi rejiminin kurulumuna kadarki yaklaşık bin yıl süren bir zaman dilimini kapsamaktadır. Özellikle Selçuklu Dönemiyle İran coğrafyası artık Türkler tarafından sistemli bir şekilde yönetilmeye başlanmıştır. Aynı zamanda Türkistan'dan Anadolu'ya yüzyıllar boyu bir göç güzergâhı olan bu coğrafyada bugün irili ufaklı birçok Türk topluluğunun bakiyeleri bulunmaktadır. Tarihî derinliğinde olduğu gibi bugün de yoğun bir Türk nüfusunu içinde barındıran İran coğrafyası, gerek akademik anlamda gerekse popüler anlamda birçok çalışmanın muhtevasını oluşturmuştur. Hassaten 1970'li yıllarda Doerfer ve ekibinin İran'a yapmış oldukları araştırma gezileri ve nihayetinde Orta İran'da Halaç Türkçesinin keşfi, gözleri bir kez daha İran coğrafyasına çevirmiştir. İlgili tezin konusunu bugün İran'da nüfusunun büyük bir kısmını Türkmen Türklerinin oluşturduğu Türkmensahra (Far. ترکمنصحرا) bölgesindeki çağdaş Türkmen şairi olan Taganberdi Purmend'in“Arzuwlar”adlı eseri oluşturmaktadır. Çalışma genel anlamda Giriş, Ses Bilgisi, Biçim Bilgisi, Sonuç, Kaynakça ve Metinler bölümlerinden oluşmakla birlikte her başlık kendi içerisinde kimi alt başlıklar altında detaylandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Iranian Turkish history, in general terms, covers a period of about a thousand years, starting from the Ghazni State until the collapse of the Qajar Dynasty in 1925 and the establishment of the Pahlavi regime. Especially with the Seljuk Period, the Iranian geography began to be systematically managed by the Turks. At the same time, in this geography, which has been a migration route from Turkistan to Anatolia for centuries, there are remnants of many Turkish communities, large and small, today. The geography of Iran, which hosts a dense Turkish population today as it has in its historical depth, has formed the content of many studies both in academic and popular terms. In particular, the research trips of Doerfer and his team to Iran in the 1970s and the discovery of Halac Turkish in Central Iran once again turned the eyes to the Iranian geography. The subject of the thesis is“Arzuwlar”by Taganberdi Purmend, a contemporary Turkmen poet in the Turkmensahra (Pers. ترکمنصحرا) region, where the majority of the population of Iran today is Turkmen Turks. In general, the study consists of the parts of Introduction, Phonology, Morphology, Conclusion, Bibliography and Texts, but each title is detailed under some sub-titles within itself.