COVID-19 salgınının istihdama etkisinin çalışma hayatı psikolojisine etkisi: Balıkesir örneği
The effect of the COVID-19 pandemic on employment and its effect on work-life psychology: Balıkesir case study
- Tez No: 706762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, İstihdam, İşsizlik, İşsizlik Kaygısı, Çalışma Hayatı, COVID-19, Employment, Unemployment, Unemployment Concern, Work-Life
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
2019 yılının Aralık ayında ortaya çıkan, tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkileyen COVID-19 salgını birçok ekonomik ve sosyal probleme yol açmıştır. Bu bağlamda salgınla birlikte giderek artan istihdama ilişkin problemler ülkemizi de önemli derecede etkilemiştir. 2020 yılına ait işgücüne katılım ve istihdam oranları incelendiğinde bir önceki yıla göre düşüş yaşandığı, bununla birlikte işsizlik oranının da azalma eğiliminde olduğu görülmüştür. Söz konusu bu durumun salgın tedbirlerinin uygulanması (sokağa çıkma yasağı, tam kapanma vs.) ve TÜİK' in işsizlik tanımının sınırlılığı kaynaklı gerçekleştiği düşünülmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, COVID-19 salgınının Balıkesir ili kapsamında ele alınarak salgının istihdama etkisi, yarattığı işsizlik ve çalışanlarda oluşturduğu işsizlik kaygısı ile sağlıklı bir çalışma hayatı ve psikolojisine dönüşümün yolları üzerine öneriler sunmaktır. Bu bağlamda oluşturulan anket soruları çalışan, çalışmayan ve iş arayan bireyler üzerinde uygulanmış olup, anket sonuçları bir istatistik programı ile değerlendirilmiştir. Anket sonuçları parametrik testler olan t-testi, tek yönlü varyans (Anova) testi, Pearson korelasyon analizi ve doğrusal regresyon analizi kullanılarak incelenmiştir. Uygulanan analiz sonuçlarına göre, COVID-19 pandemisinin dar manada işsizliği artırmadığı ancak geniş manada işsizliği artırdığı, çalışanlar ile iş arayanlar üzerinde kaygıyı artırdığı, çalışma hayatını olumsuz yönde etkilediği ve COVID-19 pandemisi sonrası sağlıklı bir çalışma hayatı ve psikolojisine dönüşümün mümkün olacağı sonucuna ulaşılmıştır. COVID-19 sonrası sağlıklı bir çalışma hayatı ve psikolojisinin oluşumunun mümkün olacağı fakat bu oluşumun zaman alacağı konusunda fikirlerin olduğu söylenebilir. Bu bağlamda bu çalışma ile halen devam etmekte olan COVID-19 salgın süreci hakkında gerekli öneriler sunularak gelecek kaynaklara ışık tutması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The COVID-19 pandemic, which started in December 2019, has caused economic and social problems. In this context, problems related to employment, which increased with the pandemic, affected our country. The employment rates for 2020 show that there was a decrease compared to the previous year as well as a downward trend in the unemployment. It is thought that this occurred because of health regulations (lockdown, full lockdown, etc.) and a limited definition of unemployment by TUIK. The main aims of this study are to investigate the COVID-19 pandemic in Balıkesir province, show the effect of this on employment, the unemployment it created and the related concern of unemployment for working people, as well as provide suggestions for a healthy work-life and psychology. The questionnaire created in this context was applied to individuals who were working, unemployed or looking for a job. The results were analyzed by a statistic program using parametric tests, such as t-test, one-way variance test (Anova) Pearson correlation analysis and linear regression analysis. According to the results, it was concluded that the COVID-19 pandemic increased unemployment in the broad sense of term used by TUIK, whereas according to their earlier statement, in the limited sense, unemployment hadn't increased. Additionally, our study found that working people and those looking for work had increased anxiety and that work-life was affected negatively. Despite these, the results show that is possible to go back to a healthy work-life and psychology after the pandemic, yet this is going to take some time. This context, with this study, we aim to provide insight and suggestions for future research on this subject and the effects of the COVID-19 pandemic.