Kadınların çalışma hayatında karşılaştığı sorunlar: Nitel bir alan araştırması
The problems faced by women in working life: A qualitative field research
  1. Tez No: 706763
  2. Yazar: MEHTAP KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik Şiddet, Çalışma Hayatı, Kadının Çalışma Hayatına Katılımı, Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığı, Cam Tavan Sendromu, Violence Against Women, Working Life, Women's Participation to Working Life, Gender Discrimination, Glass Ceiling Syndrome
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kadına yönelik şiddet tüm dünya ülkelerinde yıllardır devam eden çok yönlü bir sorundur. Kadınların çalışma hayatına katılmasıyla birlikte kadına yönelik şiddet iş hayatında da kendini göstermeye başlamıştır. Bu çalışmanın amacı kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları şiddet türleri ile sorunların altında yatan nedenleri araştırmak ve bu durumların kadınlar üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Araştırmanın ilk bölümünde dünyada ve Türkiye'de kadınların çalışma hayatına katılımının tarihsel gelişimi ile birlikte kadına yönelik şiddet ve şiddetin türleri ele alınmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde kadınların çalışma hayatına katılımı ile karşılaştığı sorun ve sendromlara yer verilmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde ise kadınların çalışma hayatında maruz kaldıkları şiddet türleri ve karşılaştıkları sorunları ortaya koymak amacıyla hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Görüşme soruları 2021 yılında ve İstanbul'da yaşayan yirmi beş kadın ile gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen bulgular, fenomenolojik araştırma yöntemi ile literatür çerçevesinde değerlendirilerek çözüm önerileri sunulmuştur. Yapılan analiz bulgularına göre kadına yönelik şiddetin, kadınların çalışma hayatına katılım oranını düşürdüğü, kadınların çalışma hayatına katılım oranının artırılması için şiddetin yok edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca kadınların çalışma hayatına katılım düzeyinin toplumda yaygın olan ataerkil yaklaşımdan olumsuz etkilendiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Violence agahts women is a multifaced problem that has been going on for years in all the countries of the world. With the participation of women in working life, violence against women has started to show itself in business life as well. The aim of this study is to investigate the types of violence that women face in their working life and the underlying causes of the problems and to reveal the effects of these situtations on women. In the first part of the research, the historical development of women's participation in working life in the world and in Turkey, as well as violence against women and the types of violence are discussed. In the second part of the study, the problems and syndroms feced by women in working life are included. In the third part of the research, a semi-structured interview form prepared to reveal the types of violence that women are exposed to in their working life and the problems they face was applied. Interview questions were held in 2021 with twenty-five women living in Istanbul. The findings obtained from the interviews were evaluated within the framework of the literature with the phenomenological research method and solution suggestions were presented. According to the findings of the analysis, it was concluded that violence agahts women reduces the participation rate of women in working life, and that violence should be eliminated in order to increase the rate of women's participation of women in the workplace. Also, it was concluded that the level of women's participation in working life was negatively affected by the patriarchal approach that is common in society.