Deneysel periodontitis oluşuturulan ratlarda rutin'in (vitamin P) alveoler kemik yıkımına ve çeşitli biyomarker seviyelerine etkisi
The effect of rutin (vitamin P) on alveolar bone resorption and variousbiomarker levels in rats with experimental periodontitis
- Tez No: 706770
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT ASIM ARAL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Alveoler kemik kaybı, glutatyon peroksidaz, interlökinler, malondialdehit, rutin, süperoksit dismutaz, Alveolar bone loss, glutathione peroxidase, interleukins, malondialdehyde, rutin, superoxide dismutase
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Deneysel Periodontitis Oluşturulan Ratlarda Rutin'in (Vitamin P) Alveoler Kemik Yıkımına ve Çeşitli Biyomarker Seviyelerine Etkisi Amaç: Antioksidan ve antiinflamatuar özellikler gösteren Rutinin deneysel periodontitise etkisinin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: 32 adet Wistar Albino erkek rat 4 eşit gruba ayrıldı; 1) SK, 2) DP, 3) R-50), 4) R-100. Ratların üst 2. molar dişlerine 4-0 ipek sütur bağlanarak deneysel periodontitis oluşturulduktan sonra R-50 ve R-100 gruplarına 14 gün boyunca oral gavaj yoluyla rutin verildi. 15. günde hayvanlar sakrifiye edildikten sonra dişeti ve maksilla örnekleri alındı. Dişeti dokusunda ELISA yöntemi ile IL-1β, IL-10, MDA, SOD, GPX, spektrofotometrik analiz ile TAS, TOS ve OSİ değerleri incelendi. Maksilla örneklerinde AKK, mikro-BT ile incelendi. Bulgular: Gruplar arasında IL-1β ve MDA değerlerinde anlamlı farklılık gözlenmedi (p>0.05). IL-1β/IL-10 oranı DP grubunda R-100 grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek bulundu (p0.05). Sonuç: Deneysel periodontitis modelinde Rutin kullanımının doza bağımlı olarak alveoler kemik yıkımını önleyebileceği ve inflamatuar/oksidatif parametreleri iyileştirebileceği sonucuna ulaşıldı. Rutinin doza bağlı etkilerini görebilmek için daha çok araştırmaya ihtiyaç olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The Effect of Rutin (Vitamin P) on Alveolar Bone Resorption and Various Biomarker Levels in Rats with Experimental Periodontitis Aim: The evaluation of the effect of rutin which shows antioxidant and antiinflammatory characteristics on experimental periodontitis. Material and Method: 32 Wistar Albino male rats were divided into 4 equal groups; 1) HC, 2) EP), 3) R-50, 4) R-100. After experimental periodontitis was created by ligating 4-0 silk sutures to the maxillary second molar teeth, rutin was given by oral gavage for 14 days. By ELISA method in gingival tissue; IL-1β, IL-10, MDA, SOD, GPX, Spectrophotometrically; TOS, TAS, OSI values were analyzed. ABL in maxillary specimens was examined by Micro-CT. Results: No significant difference was observed in IL-1β and MDA values (p>0.05). IL-1β/IL-10 ratio was found to be significantly higher in the EP group compared to the R-100 group (p0.05). Conclusions: It was concluded that rutin use in experimental periodontitis model can prevent alveolar bone destruction and improve inflammatory/oxidative parameters in a dose-dependent manner. It was concluded that more research is needed to see the doserelated effects of rutin.