Alıcı ortamlardan kirletici unsurların giderilmesinde ekosistem hizmetlerinin etkinliğinin araştırılması
Investigation of the efficiency of ecosystem services in removal of pollutant elements from wastewaters
  1. Tez No: 706776
  2. Yazar: ELİF BÜŞRA ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN BÖCÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Atık çay posası, Atık su arıtımı, Bor, Ekoloji, Ekosistem hizmetleri, Waste tea pulp, Boron, Wastewater treatment, Ecology, Ecosystem services
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Su kirliliği, çevre kirliliğinin önemli bir bileşenini oluşturmaktadır. Günümüzde su kirliliğini bertaraf etmek için çok çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Biyokütle kullanımı son zamanlarda oldukça sık olarak başvurulan bir yöntemdir. Son zamanlarda biyokütle üzerinde daha fazla alan oluşturmak için çeşitli kimyasallarla muamele ederek yüzeyde girinti ve çıkıntı oluşturulması yönelik çalışmalar yaygınlaşmaktadır. Ancak kullanılan kimyasallar çoğunlukla ekosisteme ek yükler getirmektedir. Bu yüzden bu çalışmada, tamamen atık bir biyokütle olan ve başka bir yerde kullanılmayan çay posaları biyokütle olarak tercih edilmiştir. Bu biyokütleyi de modifiye etmek için çok önemli iki ekosistem hizmeti olan ayrışma ve çürüme süreçleri kullanılmıştır. Çalışmada temin edilen atık malzeme halindeki çay posaları belirli sürelerle toprak altında ve su içerisinde bekletilerek ayrışma ve çürüme süreçlerine tabi tutulmuştur. Ayrıca pozitif kontrol grubu olarak kimyasal olarak modifiye edilmiş biyokütle de çalışılmıştır. Sonrasında farklı miktar (0.1-0.5 g), kinetik (15 dk, 30 dk, 1 saat, 4 saat, 12 saat ve 24 saat) ve pH değerlerinde (3, 5, 7 ve 9) farklı konsantrasyonlara sahip Bor (B) ile kirlenmiş suların (2, 4, 8, 16, 32, 64 ve 128 ppm) arıtımındaki performansları incelenmiştir. Elde edilen çalışmaların istatistiksel olarak değerlendirilmesi sonucunda, 0,2 g biyokütle, pH 7 ve 2 saat uygulamanın en iyi sonucu verdiği ve bu koşullarda yapılan B arıtım uygulamalarında bazı konsantrasyonlarda %70'lere ulaşan arıtım oranları tespit edilmiştir. Bu haliyle ilk defa uygulanan bu yöntemin temiz çevre adına gelecek için umut vadeden bir uygulama olabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Water pollution is an important component of environmental pollution. Today, a wide variety of methods are used to eliminate water pollution. The use of biomass is a method that has been used quite frequently recently. Recently, studies on creating indentations and protrusions on the surface by treating it with various chemicals to create more area on the biomass have become widespread. However, the chemicals used often impose additional burdens on the ecosystem. Therefore, in this study, tea pulp, which is a completely waste biomass and not used elsewhere, was preferred as biomass. Two very important ecosystem services, decomposition and decay processes, were used to modify this biomass as well. The tea pulps in the form of waste material obtained in the study were subjected to decomposition and decay processes by keeping them under the ground and in water for certain periods. Chemically modified biomass was also studied as a positive control group. Afterwards, it was mixed with Bor (B) with different concentrations (0.1-0.5 g), kinetic (15 min, 30 min, 1 hour, 4 hours, 12 hours and 24 hours) and pH values (3, 5, 7 and 9). The performances of polluted waters (2, 4, 8, 16, 32, 64 and 128 ppm) were investigated. As a result of the statistical evaluation of the studies obtained, it was determined that 0.2 g biomass, pH 7 and 2 hours application gave the best results, and purification rates reaching 70% at some concentrations in B treatment applications made under these conditions. We believe that this method, which has been applied for the first time in its current form, may be a promising application for the future in terms of clean environment.