Imaging layered structures using focused lamb waves
Odaklanmış lamb dalgaları ile katmanlı yapıların görüntülenmesi
  1. Tez No: 7068
  2. Yazar: OĞUZ YEMİŞÇİLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN KÖYMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akustik Görüntüleme ? Odaklanmış Lamb Dalgası. Uyana Yeriaiiiiği » Hassasiyet üiçüaü, Acoustical Imaging. Excitatiori Efficiency. Focused.Lamb Wave, Sensitivity Measureaent. Nuseric Codes: 603.02 »08. S09.02.0S
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET ODAKLANMIŞ LAMB DALGALARI İLE KATMANLI YAPILASIN GÖRÜNTÜLENMİŞ î Oğuz YEMİŞÇİLER Elektrik Elektronik Müh. Yüksek Lisans Tez; i Tez: Yöneticisi: Doç» Dr. Hayrettin KÖYMEN Eylül 1989, 93 Sayfa Bu ' çalışmada akustik görüntüleme tekniği kataaniı yapılara uygulanmıştır» Odaklanaış Lastb dalgaları kullanılarak katmanlı yapılar görüntülensiştir. Görüntüiese tekniği bir konik dalga oluşturucu ile dalgaların odaklanması prensibine dayanır» Koni ekseni katmanlı yapının düzlessel yüzeyine diktir. Bu teknik bir vuruş- yansıssa düzeneği içerisinde kullanılmıştır. Çeşitli yapılar üzerinde birçok görüntü oluşturulmuştur » 2 MHz v® 5.4MHzJ de oluşturulan bu görüntülerden katmanların yapışkanlık özellikleri hakkında bilgi edinilmiştir. Laaıb dalga sodiarının uyana verisi il if i ölçülmüştür. Modiarın aityüzey düzensizliklerine hassasiyeti de ölçüiaüştür.
Özet (Çeviri)
ÂBSTEACT IMAGING LAYERED STRUCTURES USING FOCUSED LAMB WAVES Oğuz YEMİŞÇİLER M, Sc. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor; Assoc. Prof» Dr. Hayrettin KOYMEN September 1389, 93 Pages An application of acoustical imaging techniques to layered structures is introduced in this thesis. Layered structures are imaged bj using focused Lasab waves. Imaging technique depends on the principle of focusing conical waves by use of an axicon whose cone axis is perpendicular to the planar surface of the layered structure under investigation. The technique is used in a pulse-echo arrangement» Several iaages are produced on various samples at 2MKz and 5.4MHz. Information about the adhesion properties of layers are obtained fros the produced isages. Excitation efficiencies of Lamb wave asodes are measured. Sensitivity Eeasureaents of nodes to subsurface defects are also performed.