Okul öncesi eğitim lisans ve lisansüstü öğrencilerinin çevrimiçi (online) eğitime yönelik tutumlarının incelenmesi
Examination of pre-school education undergraduate and graduate students' attitudes to online education
- Tez No: 706842
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞİRİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi Eğitim, İnternet Erişimi, Teknolojik Okur Yazarlık, Online Education, Internet Access, Technological Literacy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı, okul öncesi eğitim lisans ve lisansüstü öğrencilerinin çevrimiçi (online) eğitime yönelik tutumlarının belirlenmesidir. Araştırmada okul öncesi lisans ve lisansüstü eğitim öğrencilerinin çevrimiçi (online) eğitime yönelik tutumlarının nasıl olduğu sorusuna yanıt aranmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırma, Türkiye'nin 7 bölgesinde faaliyet gösteren Devlet ve Vakıf Üniversitelerinde Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü lisans ve lisansüstü eğitim gören 320 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve Çevrimiçi Öğrenme Tutum Ölçeği kullanılmıştır. 20 maddeden oluşan 5'li likert tipinde ölçeğin cronbach's alfa değerlerinin ölçek altboyutlarında sırasıyla 0,891, 0,767, 0,888, 0,794, 0,700 olduğu görülmektedir. Veri toplama aracı katılımcılara online ortamda iletilmiştir. Elde edilen veriler sonucunda katılımcıların çevrimiçi öğrenme tutum, genel kabul, bireysel farkındalık, kullanışlılık ve uygulama etkililiği puanları cinsiyetine, uzaktan eğitim derslerini tablet ile takip etme durumuna, teknoloji okuryazarlık düzeyine, fiber ile internet erişimin olma durumuna, ADSL ile internet erişimin olma durumuna ve mobil veri ile internet erişimin olma durumuna göre istatistiki bakımdan anlamlı farklılaşmazken; katılımcıların yaşına, medeni duruma, öğrenim görülen üniversiteye, eğitim düzeyine, gelirine, evde internet erişimine, evde bilgisayar olma durumuna, uzaktan eğitim derslerini cep telefonu ile takip etme durumuna, uzaktan eğitim derslerini bilgisayar ile takip etme durumuna ve teknoloji ile bilgi takip etme durumuna göre istatistiki bakımdan anlamlı farklılaştığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, çevrimiçi (online eğitim) eğitim sistemi tün dünyada olduğu gibi Covid-19 pandemi süreci sonrasında Türkiye'de de yaygın olarak kullanılan bir eğitim sistemi haline gelmiştir. Online eğitim çalışanlar, genis kitlelere yayılmış ögrenciler, fiziksel engelli kişiler, kendini geliştirmek isteyen insanlar gibi geleneksel egitim imkânı olmayanlar için son derece önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the attitudes of preschool education undergraduate and graduate students towards online education. In the research, an answer was sought to the question of how the attitudes of preschool undergraduate and graduate education students towards online education. For this purpose, the research was carried out with 320 students studying at the Department of Preschool Education at State and Foundation Universities operating in 7 regions of Turkey. Personal information form and Online Learning Attitude Scale were used as data collection tools in the study. It is seen that the Cronbach's alpha values of the 5-point Likert-type scale consisting of 20 items are 0.891, 0.767, 0.888, 0.794, and 0.700 in the subdimensions of the scale, respectively. The data collection tool was communicated to the participants online. As a result of the data obtained, the participants' online learning attitude, general acceptance, individual awareness, usefulness and application effectiveness scores differ according to their gender, their status of following distance education courses with a tablet, their technology literacy level, their internet access with fiber, their internet access with ADSL and their mobile phone number. While there is no statistically significant difference according to the availability of data and internet access; according to the age, marital status, university attended, education level, income, internet access at home, having a computer at home, following distance education courses with a mobile phone, following distance education courses with a computer, and following technology and information. statistically significant difference was found. As a result, the online (online education) education system has become a widely used education system in Turkey after the Covid-19 pandemic process, as it is all over the world. Online education is extremely important for those who do not have traditional education opportunities, such as employees, students who are widely distributed, people with physical disabilities, people who want to improve themselves.