YKS öğrencilerinin covıd-19 korkusu, sınav kaygısı ve başa çıkma tutumları arasındaki ilişkilerin incelenmesi: Edirne örneği
Investigation of the relations between the covid-19 fear, exam anxiety, and coping attitudes of YKS students: The example of Edirne
  1. Tez No: 769100
  2. Yazar: BESİME BETÜL İNAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, COVID-19 Korkusu, Kaygı, Sınav Kaygısı, Başa Çıkma Tutumu, YKS Öğrencisi, COVID-19, Fear of COVID-19, Anxiety, Exam Anxiety, Coping Attitude, YKS Students
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın amacı YKS öğrencilerinin COVID-19 korkusu, sınav kaygısı ve başa çıkma tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenen 100 kadın öğrenci, 100 erkek öğrenci olarak toplam 200 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırma verileri çevrimiçi anket yöntemi kullanılarak Google Forms aracılığıyla toplanarak, Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Koronavirüs (COVID-19) Korkusu Ölçeği, Sınav Kaygısı Ölçeği (SKÖ), Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği (BÇTÖ) uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tek yönlü varyans analizi (ANOVA), bağımsız gruplar t testi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre; COVID-19 korkusu arttıkça başa çıkma tutumları değerlendirme ölçeği alt faktörleri olan kendine ceza, sakınma-kaçınma, BÇTÖ toplam ve sınav kaygısı da artmaktadır. Kendine ceza puanları arttıkça sınav kaygısı da artmaktadır. Regresyon analizi sonucunda sınav kaygısındaki değişimin %5'i koronavirüs korkusu tarafından açıklanarak, başa çıkma tutumlarındaki değişimin %3'ü koronavirüs korkusu tarafından açıklanmaktadır. Cinsiyet değişkenine göre, kadın YKS öğrencilerinin başa çıkma tutumları ile ilgili sakınma-kaçınma puan ortalamaları, erkek YKS öğrencilerinin puan ortalamalarından anlamlı olarak daha yüksektir. Uzaktan Eğitim sistemine alışamadığını belirten öğrencilerin sınav kaygı düzeyi anlamlı olarak daha yüksektir. Okul türü değişkeninde, Anadolu lisesi ve özel lise öğrencilerinin başa çıkma tutumları, COVID-19 korkusu ve sınav kaygıları benzerdir. Bölüm türü değişkeninde, sözel ve yabancı dil bölümü öğrencilerinin başa çıkma tutumları değerlendirme ölçeği alt faktörü olan uyum sağlama düzeyi, sayısal bölümü öğrencilerinin uyum sağlama düzeyinden yüksektir. COVID-19 virüsü geçirme durumuna göre başa çıkma tutumları, COVID-19 korkusu ve sınav kaygısı düzeylerinin bir farklılık göstermediği anlaşılmaktadır. COVID-19 virüsüne yakalanan ve yakalanmayan öğrencilerinin başa çıkma tutumları, COVID-19 korkusu ve sınav kaygıları benzerdir. COVID-19 virüsünden olumsuz etkilenmeyen katılımcıların başa çıkma tutumları alt faktörlerinden olan yaklaşım ve uyum sağlama düzeyleri anlamlı olarak yüksektir. Bununla birlikte, COVID-19 virüsünden olumsuz etkilenen katılımcıların COVID-19 korkusu düzeyi yüksek bulunmuştur. Pandemi öncesi ve sonrası gösterilen sınav performansına göre, pandemi öncesi sınav sonuçları daha iyi olan öğrencilerin, COVID-19 korkusu düzeyi daha yüksektir. Ayrıca, pandemi öncesi ve sonrası sınav sonuçları daha iyi olan öğrencilerin sınav kaygı düzeyi, pandemi öncesi ve sonrası sınav performansı değişmeyen öğrencilerin sınav kaygı düzeyinden yüksektir. Sonuçlara göre, YKS öğrencilerinin COVID-19 kokusu, sınav kaygısı ve başa çıkma tutumları birbiri ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between the fear of COVID-19, test anxiety and coping attitudes of YKS students. The sample of the study consists of 100 female students and 100 male students, a total of 200 participants determined by convenience sampling method. The research data were collected through Google Forms using the online survey method, and the Socio-Demographic Information Form, the Coronavirus (COVID-19) Fear Scale, the Exam Anxiety Scale (SKS), the Coping Attitudes Evaluation Scale (BÇTÖ) were applied. The obtained data were analyzed using SPSS 25.0 statistical package program. One-way analysis of variance (ANOVA), independent groups t-test and regression analysis were used in the analysis of the data. According to the analysis results; As the fear of COVID-19 increases, the sub-factors of the coping attitudes assessment scale such as self-punishment, avoidance-avoidance, BCT total and test anxiety also increase. As self-punishment scores increase, test anxiety also increases. As a result of the regression analysis, 5% of the change in test anxiety is explained by fear of coronavirus, and 3% of the change in coping attitudes is explained by fear of coronavirus. According to the gender variable, the mean of avoidance-avoidance related to coping attitudes of female YKS students is significantly higher than that of male YKS students. The test anxiety level of the students who stated that they could not get used to the Distance Education system was significantly higher. In the school type variable, coping attitudes, fear of COVID-19 and exam anxiety of Anatolian high school and private high school students are similar. In the type of department variable, the level of adaptation, which is the sub-factor of the verbal and foreign language department students' coping attitudes assessment scale, is higher than the level of adaptation of the students of the numerical department. It is understood that coping attitudes, COVID-19 fear and exam anxiety levels do not differ according to the situation of passing the COVID-19 virus. The coping attitudes, fear of COVID-19, and exam anxiety of students who have and haven't caught the COVID-19 virus are similar. The coping attitudes sub-factors of the participants, who were not adversely affected by the COVID-19 virus, were significantly higher in terms of approach and adaptability. However, the level of fear of COVID-19 was found to be high in the participants who were adversely affected by the COVID-19 virus. According to the exam performance before and after the pandemic, students with better pre-pandemic exam results have a higher fear of COVID-19. In addition, the test anxiety level of students with better pre- and post-pandemic exam results is higher than the test anxiety level of students whose exam performance did not change before and after the pandemic. According to the results, it was determined that the fear of COVID-19, exam anxiety and coping attitudes of YKS students were significantly related to each other.