Sanal manipülatif kullanımının 7. sınıf cebirsel ifadeler ve denklem konusuna yönelik kavram yanılgılarını gidermede rolü
The role of the use of virtual manipulatives in covering the misconceptions about grade 7 algebrary expressions and equations
  1. Tez No: 706891
  2. Yazar: TUĞBA TEMÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP SEVİMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Manipülatif, Cebir, Kavram Yanılgıları, Matematik ve Teknoloji, Bilgisayar Destekli Öğretim, Virtual Manipulative, Algebra, Misconceptions, Mathematics and Technology, Computer Assisted Instruction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Son yıllarda internetin yaygınlaşması, okulda ve okul dışı ortamlarda öğretim teknolojilerine erişimin artmasıyla birlikte matematiğin öğrenilmesi ve öğretilmesi sürecinde kullanılabilecek sanal uygulamalar artmıştır. Çevrimiçi ortamlar, matematiksel ifadelerin somutlaştırılmasını sağlayarak öğretim sürecinde öğrencilerin anlama düzeylerinin artması için farklı fırsatlar sunmaktadır. Bu ortamlarda kullanılabilecek araç ve uygulamalardan biride sanal manipülatiflerdir. Sanal manipülatiflerin matematiğin soyut kavramlarını anlama, kavramları açıklayarak yorumlama, kavramları birbirleriyle ilişkilendirme ve karşılaştıkları problemlerin çözümünde kullanma becerisinin gelişmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Özellikle somut işlemlerden soyut işlemlere geçiş döneminde öğrencilerin karşısına çıkan cebirsel ifadeler ve denklemler konusunda, öğrencilerin soyut düşünebilme gelişimini destekleyecek materyallere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu araştırmanın amacı ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin matematik dersi cebirsel ifadeler ve denklemler konusunda etkinlik temelli sanal manipülatifler ile zenginleştirilmiş öğrenme ortamının, öğrencilerin kavram yanılgılarını gidermedeki rolünü inceleyerek, cebir öğrenme alanına yönelik tutumları ile öğrenci başarısı üzerine etkilerini değerlendirmektedir. Araştırmanın tasarımında ön test-son test gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Tokat il merkezinde bulunan bir devlet okulunda 7.sınıf düzeyinde öğrenim gören toplam 60 öğrenci araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır. Deney grubunda, araştırmacı tarafından geliştirilen sanal manipulatifler, öğretim programına uygun olacak şekilde cebirsel ifadeler ve denklem konusunun anlatımında kullanılmıştır. Öğrenciler dersin içeriğinde olan her etkinliğe akif katılım sağlamış ve öğretim süreci dört hafta boyunca etkinlik temelli sanal manipülatifler eşliğinde yürütülmüştür. Kontrol grubunda ise yapılandırmacı yaklaşım ile çevrimiçi konferans araçları üzerinden ders işlenmiştir. Veri toplama tekniği olarak test, ölçek ve görüşmelerden yararlanılmıştır. Araştırmanın verileri“Kavram Yanılgısı Belirleme Testi”,“Cebir Başarı Testi”,“Cebir Öğrenme Alanına Yönelik Tutum Ölçeği”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşmeler”ile elde edilmiştir. Elde edilen nicel veriler SPSS 26.0 yazılımı yardımıyla bağımsız t-testi ile analiz edilmiş ve tablolara dönüştürülmüştür. Nitel veriler ise betimsel olarak analiz edilmiştir. Çalışma sonuçları, öğretim süreci sonrasında gruplar arasında cebir başarısı ve kavram yanılgılarının giderilmesi açısından deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Cebir öğrenme alanına yönelik tutumlar açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık belirlenmemiştir. Bununla birlikte deney grubunun cebir öğrenmeye yönelik ön test-son test tutumları arasında sontest puanları lehine anlamlı bir farklılık görülmüştür. Nitel verilerin analizinde elde edilen sonuçlara göre sanal manipülatiflerin öğretimde kullanılmasının öğrencilerin akademik başarılarına katkı sağladığı ve öğrenmenin kalıcılığına olumlu etkisi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca sanal manipülatif etkinlikleri ile zenginleştirilerek işlenen derslerin öğrencilerin motivasyonunu arttırdığı, öğrencilerin derslerde daha aktif oldukları, dersleri ilgi çekici buldukları sonucuna ulaşılmıştır. Matematik dersi için mevcut sanal manipülatif kaynaklarının çoğunun yabancı dilde olması ve matematik program kazanımları ile uyumlu içeriklere ihtiyaç duyulmasından dolayı farklı konu ve kavramların da öğretimine katkı sağlayacak sanal manipülatif yazılımlarının geliştirilmesi önerilmiştir. Ayrıca bu çalışmada geliştirilen sanal manipulatiflerin tasarım açısından iyileştirilmesi ile öğrencilerin cebir tutumlarını olumlu açıdan etkileyecek düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları cebirsel ifadeler ve denklemler konusunun öğretilmesinde ve pekiştirilmesinde sanal manipülatiflerin öğrencilere fayda sağlayabileceğini ortaya koymuştur. Çalışmanın örneklemi ve süresi daha geniş tutularak daha kapsamlı çalışmaların yapılması, öğretmen ve öğretmen adaylarının sanal manipülatiflere yönelik farkındalıklarını artıracak eğitimler ve çalışmalar yürütülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, with the widespread use of the internet and the increase in access to instructional technologies in school and out-of-school environments, virtual applications that can be used in the process of learning and teaching mathematics have increased. Online environments provide different opportunities for students to increase their understanding in the teaching process by making mathematical expressions concrete. Virtual manipulatives are one of the tools and applications that can be used in these environments. It is thought that virtual manipulatives help develop the skills of understanding the abstract concepts of mathematics, explaining and interpreting the concepts, associating the concepts with each other and using them to solve the problems they encounter. There is a need for materials that will support the development of students' abstract thinking, especially in terms of algebraic expressions and equations, which are encountered by students during the transition period from concrete operations to abstract operations. The aim of this research is to examine the role of the learning environment enriched with activity-based virtual manipulatives in mathematics lesson of 7th grade students in mathematics lesson in eliminating students' misconceptions, and evaluate the effects on their attitudes towards algebra learning field and student achievement. In the design of the research, a quasi-experimental design with pretest-posttest groups was used. A total of 60 students studying at the 7th grade level in a public school located in the city center of Tokat in the 2020-2021 academic year constitute the study group of the research. In the experimental group, virtual manipulatives developed by the researcher were used to explain the subject of algebraic expressions and equations in accordance with the curriculum. The students actively participated in every activity included in the course, and the teaching process was carried out with activity-based virtual manipulatives for four weeks. On the other hand, in the control group, the course was taught through online conference tools with the constructivist teaching method. Tests, scales and interviews were used as data collection techniques. The data of the research were obtained by“Misconception Test”,“Algebra Achievement Test”,“Attitude Scale Towards Algebra Learning Field”and“Semi-Structured Interviews”. Quantitative data obtained were analyzed by independent t-test with the help of SPSS 26.0 software and turned into tables. Qualitative data were analyzed descriptively. The results of the study showed that there was a statistically significant difference in favor of the experimental group in terms of algebra success and elimination of misconceptions between the groups after the teaching process. There was no significant difference between the groups in terms of attitudes towards the field of algebra learning. However, there was a significant difference in favor of posttest scores between the pretest-posttest attitudes of the experimental group towards learning algebra. According to the results obtained in the analysis of qualitative data, it was determined that the use of virtual manipulatives in teaching contributed to the academic success of the students and had a positive effect on the permanence of learning. In addition, it was concluded that the lessons taught by enriching with virtual manipulative activities increased the motivation of the students, the students were more active in the lessons and found the lessons interesting. Since most of the virtual manipulative resources available for the mathematics course are in foreign languages and there is a need for content compatible with the mathematics program achievements, it has been suggested to develop virtual manipulative software that will contribute to the teaching of different subjects and concepts. In addition, it has been stated that there is a need for arrangements that will positively affect the algebra attitudes of the students by improving the virtual manipulatives developed in this study in terms of design. The results of this study revealed that virtual manipulatives can benefit students in teaching and reinforcing the subject of algebraic expressions and equations. It is recommended to carry out more comprehensive studies by keeping the sample and duration of the study wider, and to carry out trainings and studies that will increase the awareness of teachers and teacher candidates about virtual manipulatives.