الشواهد الشعرية في تفسير ابن عرفة جمعا ودراسة
Şiirlerle istişhad: İbn Arafa tefsiri örneği / Istishhad with poems: Example of Ibn Arafa commentary
  1. Tez No: 706903
  2. Yazar: MOHAMMED BAHRAM RAMADHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN MAHMUT KAYAGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Arafa Tefsiri, Şiirlerle İstişhad, Poetry in the interpretation of Ibn Arafa
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmada İbn Arafa'nın tefsirinde istişhadda bulunduğu şiirler incelenmeye çalışılmıştır. İbn Arafa'nın kitabında zikrettiği şiirler, nahiv, sarf, yabancı kelimelerin manaları, edebiyat, ve belagatın beyan, bedî' ve me'ânî boyutuyla alakalı olduğu görülmektedir. Araştırma sonucu varılan bulgular aşağıda sıralandığı gibidir: • İbn Arafa; dil, edebiyat ve belagat ilimlerinde engin bir ilme sahiptir. • Yazar, farklı şer'i şahitler zikretmiştir. Onlardan bazısı edebi, bazısı belagatla ilgili ve bazısı da dille ilgilidir. Her birini de farklı bir şekilde kullanmış ve farklı yerlerde bunları şahit göstermiştir. • İbn Arafa çokça reddiyede bulunan bir alimdir. Ayrıca o şer'i şahitleri zikretmekle sınırlı kalmayıp aynı şekilde onlar hakkında fikirlerini açıkamış ve fikriyle uyuşmadığı zaman itiraz etmiştir. • İbn Arafa, bir şair olmayıp, sadece olarak kendisinden öncekilerin şiirlerinden faydalanmıştır. Bu şiirleri nakletmiş ve kitaplarında onları şahit olarak kullanmıştır. • Müellifimizin zikrettiği şer'i şahitlerin çoğu nahiv ilmi ve yabancı kelimelerin manalarının açıklanması ile alakalıdır. Diğer ilimler ile ilgili şahitlerin sayısı sınırlıdır.
Özet (Çeviri)
This research seeks to collect and study the poetic evidence in the interpretation of Ibn Arafa, so that it tries to collect most of what Ibn Arafa mentioned in his interpretation of the poetic evidence related to grammar, morphology, the meanings of strange words, literature, and rhetoric with its three sciences; Statement, Budaiya, meanings. With the most important results: • Ibn Arafa has extensive knowledge of linguistics, literature and eloquence and has benefited from these sciences in his interpretation of the Qur'an. • Ibn Arafa is diverse in the mention of poetic evidence, including literary, rhetorical, linguistic, and uses it for various uses, and is cited in various places. • Ibn Arafa was a critical scholar, and he not only adheres to and passes through poetic evidence, but also expresses his opinion and discusses it if it does not agree with his opinion. • Ibn Arafa was not a poet, but benefited from the poems of his predecessors, and quoted them in his books. • Ibn Arafa mentioned most of the poetic evidence is related to grammar, the meaning of strange words, and other sciences that are not many.