Eleştirel düşünme çerçevesinde okul yöneticilerinin yönetim becerileri
Management skills of school administrators in the framework of critical thinking
- Tez No: 706902
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİLAY ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Okul yöneticisi, Eleştirel düşünme, Eğitim yöneticileri 21. yüzyıl becerileri, School manager, Critical thinking, Education administrators 21st century skills
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırmada Gaziantep ilinde bulunan, lise kademesindeki okullarda görev yapan okul yöneticilerinin, eleştirel düşünme çerçevesinde kalınarak, çalışmanın fenomeni olan eğitim yöneticilerinin 21.yy becerilerini nasıl anlamlandırdıkları ve yönetimsel davranışlarına nasıl yansıttıklarını betimlemek amaçlanmıştır. Çalışma grubu, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında liselerde görev yapan 10 okul yöneticisinden oluşmaktadır. Araştırmanın bilimsel çerçevesi, ontolojik olarak öznel bakış açısı, epistemolojik olarak akılcılık (Rasyonalizm), aksiyolojik olarak ise değerlerin varlığı kabul edilerek; yorumsamacı paradigma üzerine kurulmuştur. Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseninin kullanıldığı bu çalışmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Veri toplama aracındaki sorular, araştırmanın fenomeni olan“Eğitim yöneticileri 21. yüzyıl becerileri”ile ilgili duygular, algılar ve deneyimlerdir. Araştırmanın sonucunda ortaya çıkan bulgular, veri toplama aracının da konuları olan 12 tema altında toplanmıştır. Okul yöneticilerinin çoğunlukla, eğitim yöneticileri 21. yüzyıl becerileri ile ilgili konu ve kavramları önemsedikleri, deneyimlerini açık bir şekilde ifade ettikleri görülmüştür. Katılımcıların genel olarak eğitim yöneticileri 21. yüzyıl becerilerini faaliyet ve davranış olarak sergiledikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bu becerilerden; yaratıcılık ve yenileşme, bilgi okur-yazarlığı, esneklik ve kolay uyum sağlama, sosyal ve kültürler arası beceriler ve eleştirel düşünme ile ilgili konulardaki becerileri, olması gerektiği gibi faaliyet ve davranış olarak sergilemedikleri görülmüştür. Araştırma bulgularına dayalı olarak okul geliştirmeye ilişkin birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to describe how school administrators working in high school in Gaziantep province, within the framework of critical thinking, make sense of the 21st century skills of education administrators, which are the phenomenon of the study, and how they reflect them on their administrative behaviors. The working group consists of 10 school administrators working in high schools in the 2020-2021 academic year. By accepting the scientific framework of the research, ontologically subjectivity, epistemologically rationality and axiologically the existence of values; It is built on the hermeneutic paradigm. The data of this study, in which the phenomenology pattern, one of the qualitative research methods, was used, was obtained with a semi-structured interview form. The questions in the data collection tool are feelings, perceptions and experiences related to the phenomenon of the research,“Educational administrators 21st century skills”. The findings that emerged as a result of the research were gathered under 12 themes, which are also the subjects of the data collection tool. It has been observed that school administrators mostly care about the subjects and concepts related to 21st century skills and express their experiences clearly. It was concluded that the participants generally exhibited the 21st century skills of educational administrators as an activity and behavior. Of these skills; It has been observed that the skills related to creativity and innovation, information literacy, flexibility and adaptability, social and intercultural skills and critical thinking are not exhibited as activities and behaviors as they should be. Based on the research findings, some suggestions were made regarding school improvement.