Üniversite kız öğrencilerinde duygu durumu değişikliğinde görülen beslenme alışkanlıklarının, sağlıklı beslenme bilinci ile ilişkisi
The relationship between nutritional habits and healthy nutrition awareness in university girls students change of emotional status
  1. Tez No: 706935
  2. Yazar: SİNEMNUR TUFAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET PALA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Duygusal İştah, Kız öğrenciler, Üç Faktörlü Beslenme, Depression, Emotional Appetite, Female students, Three Factor Eating
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Üniversite kız öğrencilerinde duygu durumu değişikliğinde görülen beslenme alışkanlıklarının sağlıklı beslenme bilinci ile ilişkisini araştırmak amacıyla bu çalışma yürütülmüştür. Çalışma Haliç Üniversitesi'nde eğitim alan 18-26 yaş arası herhangi bir sağlık problemi bulunmayan ve beslenme dersi almamış 158 sağlıklı kız öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma grubunun yaş ortalaması 20,20±2,18 yıl olup, boy ortalaması 164,56 ±5,93 cm, ağırlık ortalaması 58,32±10,12 kg ve beden kütle indeksi (BKİ) 21,25±7,61 kg/m2 olarak bulunmuştur. Araştırmada Beck Depresyon, Duygusal İştah, Üç Faktörlü Beslenme ölçekleri kullanılmıştır. Ampirik analizlerde katılımcıların eğitim öncesi ve sonrası depresyon seviyeleri ve beslenme alışkanlıklarını karşılaştırmak için paired t-testinden ve değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda eğitim öncesi ve sonrasında“Kontrolsüz Yeme”,“Duygusal Yemek Yeme Pozitif Duyguları”ve“Duygusal Yemek Yeme Pozitif Durumları”puanlarının istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir (p0,05). Bunun nedeni zaman kısıtlılığından dolayı eğitimden kısa bir süre sonra ikinci anketlerin tekrarlanması olabilir. Buna rağmen bu kısa sürede bile kız öğrencilerin duygu durumu kaynaklı beslenmelerinde önemli ve anlamlı farklılıklar olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the relationship between the nutritional habits observed in female university students during changes in mood and their healthy nutrition awareness.The study was carried out with 158 healthy female students between the ages of 18-26 who were studying at Haliç University and did not have any health problems and did not take nutrition lessons. The average age of the study group was 20.20 ± 2.18 years, the average height was 164.56 ± 5.93 cm, the average weight was 58.32 ± 10.12 kg and the body mass index (BMI) was 21.25 ± 7.61 kg/m2. Beck Depression, Emotional Appetite and Three Factor Eating scales were used in this study. For empirical analysis, the paired t-test was used to compare participants' depression levels and nutritional habits before and after the training, while the correlation analysis was used to determine the relationship between variables. As a result of the analysis, it was determined that the scores of“Uncontrolled Eating”,“Emotional Eating Positive Emotions”and“Emotional Eating Positive Situations”differed statistically significantly before and after the training (p 0.05). The reason for this may be the repetition of second surveys shortly after training due to time constraints. Despite this, even in this short period of time, there are significant and significant differences in the nutrition of female students caused by the state of emotion.